Нямало нарушения при ремонтите на инвалидната количка на Милена Тодорова
Нямало нарушения при ремонтите на инвалидната количка на Милена Тодорова / netinfo

Няма нарушения при извършването на ремонтите на акумулаторната инвалидна количка, използвана от Милена Тодорова от Добрич, която потърси Дарик във връзка с проблемното използване на предоставената й от държавата количка. Това показва проверка на Агенцията за хората с увреждания, извършена в Националния център за социална рехабилитация относно извършването на 2 ремонта на количката и заплащането им с държавни средства. Всички документи са налични и разписани, а след изпращането им до агенцията са преведени и нужните пари, обясни Сийка Лалова, началник на отдел за мониторинг, анализи и информационно обслужване на регионите към агенцията за хората с увреждания. По думите й единственото нарушение на фирмата доставчик на количката е, че е прекратила дейността си в Добрич, без да уведоми агенцията в законово установения срок. Санкцията за това нарушение е в размер между 10 000 и 20 000 лева, но може да бъде наложена с реалното влизане в сила на новата наредба за контрол върху дейността на тези фирми, което ще се случи от 1-ви април, обясни Лалова.

С новата наредба ще бъде въведен и по-строг контрол върху фирмите доставчици, като ще бъдат проверявани всички сервизни бази за ремонт на медицинските изделия, техниката, с която разполагат, и квалификацията на хората, които извършват ремонтите.

Във връзка с оплакването на Милена Тодорова от Добрич, Сийка Лалова обясни, че причина за проблемите с количката след извършения ремонт е лошото състояние на акумулаторните батерии. Националният център е направил рекламация на батериите до фирмата производител, като за периода на рекламация на Милена е предоставена друга оборотна количка.

Преди няколко седмици Милена Тодорова от Добрич се обърна към няколко институции и към Дарик с молба за проверка на извършените 2 ремонта на акумулаторната й инвалидна количка. Тя обясни, че документите за ремонтите не са разписвани от нея, и призова за извършване на проверка как са били похарчени държавните пари за извършените ремонти на стойност над 2000 лева.

От Националния център за социална рехабилитация обясниха, че е възможно човек от центъра да е разписал документите от името на Милена, за да не я разкарва, но е направено всичко възможно за ремонтирането на количката и ако се наложи, на Милена ще бъде дадена друга количка. Милена има право да използва количката още година и осем месеца, след което ще й бъде изписана нова количка. Тя ще може да избере фирмата доставчик на колички.