Частната компания за космически полети SpaceX обедини усилията си с НАСА, за да изстреля най-новия сателит за наблюдение на Земята, разказва Voice of America (VOA) 

На върха на ракета Falcon 9 се намира сателитът PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem).

НАСА споделя, че PACE ще изследва микроскопичния живот във водата и микроскопичните частици във въздуха. Това означава, че учените ще могат да изследват ефектите от изменението на климата върху фитопланктона, малките организми, които според учените произвеждат около 50% от кислорода, който дишаме.

Мисия „Космос 2024 г.“: Как стартира годината за SpaceX и какви са новите планове на изследователите


Изстрелването на PACE бележи първата мисия на правителството на САЩ, насочена към полюсите на Земята след неуспешно изстрелване през 60-те години на миналия век.

Също така тази седмица това, което започна като още едно изстрелване в космоса за руския космонавт Олег Кононенко стана историческо, тъй като счупи световния рекорд за най-много време, прекарано в Космоса.

Към момента 59-годишният мъж е прекарал повече от 878 дни и 12 часа в Космоса, той подобри предишния рекорд с около 30 минути и продължава.

Той е направил пет пътувания до Международната космическа станция, датиращи от 2008 г.

Сегашното му пътуване е започнало миналия септември и ако всичко върви по план, Кононенко ще стане първият човек, натрупал 1000 дни в Космоса до края на мисията.

По време на затъмнението около 44 милиона души от Мексико до Нюфаундленд могат да видят Луната идеално подравнена между Земята и Слънцето, превръщайки деня в нощ за близо четири минути и половина.

Ще ви трябват специални слънчеви очила за затъмнение, за да защитите зрението си. Ако луната беше малко по-близо, събитието можеше да продължи до седем минути и половина.
Voice of America (VOA)