На 19 ноември погребват Неврокопския митрополит Натанаил
На 19 ноември погребват Неврокопския митрополит Натанаил / снимка: БГНЕС

Заупокойна молитва (Трисагий) в памет на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил бе отслужена в Синодалния параклис „Св. цар Борис”, съобщиха от Светия синод.

В Синодалния параклис беше изложено за поклонение и тялото на Неврокопския митрополит Натанаил, който почина вчера, навръх 61-ия си рожден ден.

На своето заседание Светият Синод в пълен състав реши опелото и погребението на новопреставилия се митрополит Натанаил да бъде на 19 ноември от 11 ч. в престолния град на епархията, съобщиха от синода.

За наместник на овдовелия митрополитски престол до избора на нов Неврокопски митрополит бе определен Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата й до каноничното избиране на нов Неврокопски митрополит. Досегашният викарен епископ Мелнишки Серафим остава такъв до определяне каталога на епископите кандидати за митрополитския престол и официалното стартиране на изборната процедура.

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 г.

На 25 март 1989 г. е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 г. е неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията - изпадналия в разкол Пимен. След Всеправославния събор през 1998 г. Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит”, а Натанаил запазва своята длъжност.

Митрополит Пимен отхвърля решенията на събора и до своята смърт през 1999 г. нарича себе си „Български патриарх и митрополит Неврокопски”. Част от неговите свещеници продължават да го подкрепят и да поддържат разкола в епархията. След смъртта на митрополит Пимен за алтернативен неврокопски владика е избран Гавриил.