Митрополит Дометиан: Когато народът е богат духовно, църквата е в творчески прогрес
Митрополит Дометиан: Когато народът е богат духовно, църквата е в творчески прогрес / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Църквата е като духовен скачен съд с обществото и когато народът е богат духовно, църквата е в творчески прогрес, заяви в интервю за БТА Видинският митрополит Дометиан.

Българската православна църква винаги е била духовна майка на българския народ от възстановяването й като самостоятелна българска църква през 870 г. при св. цар Борис и досега. През робствата знаем, че е пазителката на традициите, на вярата, на езика. Преживя ера на атеизъм, когато бе затруднена в своите инициативи. Но бездуховността като съвременен феномен все още се среща и днес, каза митрополит Дометиан.

В отговор на въпрос духовникът каза, че българският патриарх Максим е създал завидна и заслужена епоха в живота на БПЦ и православния свят. "Неговото изпращане във вечността, бе достойно проявено от целия ни народ, от здравото българско общество - с почит, обич и признателност. Той остави светли дири на забележителен първойерарх, от когото ще се учат поколения напред - за полза на църква, род и Родина. Благият Божий промисъл ще посочи достоен негов приемник, за да продължи църковно-патриотичното му дело на пользу роду", каза митрополит Дометиан.

В Деня на православната християнска младеж и семейство - 21 ноември, той се обръща към всички с призив да изповядват християнските добродетели, да имат мир и единомислия в тези трудни времена. Това ще е залог за просперитет на държавата и обществото, както и за единение на Българската православна църква, заяви митрополитът.