Милчо Левиев е носител на специалната награда на Столичната община
Милчо Левиев е носител на специалната награда на Столичната община / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Композиторът и джаз музикант Милчо Левиев получи от кмета на София Йорданка Фандъкова специалната награда за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата на церемонията по връчването на наградите на Столичната община по случай Деня на София - 17 септември. Тази година церемонията премина под мотото „София - град за нашите деца”. В нея участваха актьори от всички общински театри в столицата.

Първата награда по традиция беше за победителя в област „Литература”. Тази година това е Георги Господинов за книгата му „Физика на тъгата”.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти” първо представи пред публика своето изпълнение от програмата, непосредствено след което получи и наградата в област „Музика”. Тази година артистите празнуват половинвековен юбилей на ансамбъла.

В областта „Изобразително изкуство” наградата получи Софийската градска художествена галерия за творческите проекти, които е реализирала през сезон 2011/12.

Даниела Олег Ляхова получи наградата в област „Театър” за сценографията на спектаклите „Рицар на светия дух” в Народния театър и на „Завръщане във Витенберг” в театрална работилница „Сфумато”.

В област „Архитектура” наградата получи арх. Зарко Узунов за сградата на галерия „УниАрте”, която се намира в територията на Нов български университет.

Списание „Светове” стана носител на наградата в област „Журналистика” за публикуването на дебютни културни проекти.

Награда в област „Кино” не беше присъдена.

Наградите във всички категории носят по 2000 лева на притежателя им, както и грамота. Специалната награда е под формата на статуетка - реплика на паметника на Света София, изработена от Георги Чапкънов и 5000 лева, съобщи БТА.