Мащабни проучвания в Долината на тракийските царе започват догодина
Мащабни проучвания в Долината на тракийските царе започват догодина / netinfo
Мащабни проучвания в Долината на тракийските царе започват от следващата година. Това съобщи д-р Косьо Зарев – директор на казанлъшкият музей "Искра".

Екип на музея ще стартира могилни проучвания от северната страна на "Средна Гора", където има десетки разкопани от иманяри гробници. До момента районът е слабо проучван от археолозите.

Още от април догодина археологът Диана Димитрова, която след смъртта на д-р Георги Китов остава ръководител на експедицията ТЕМП, ще продължи проучванията на могилата "Голямата косматка", с надеждата над гробницата на "Севт ІІІ" да бъде разкрито древно тракийско съоръжение, за което има данни след извършени георадарни проучвания.

След над 10 години стартират и разкопки за разкриване на тракийски град. Според Зарев има данни за няколко места в региона, където може да се намират останките на такова съоръжение.

Проучванията ще бъдат водени от доц. д-р Тотко Стоянов. Той е първият учен след покойния професор Доморадски, който започва търсенето на древен тракийски град.