/ Снимка: БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

"Независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване. Видно от информацията, публикувана на Интернет страницата на ЦИК обаче, активен процес няма", посочва Манолова и обобщава, че "до момента ЦИК не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите".

На първо четене: Правната комисия прие отмяната на машинното гласуване

"От 10 юли започнаха да текат сроковете, предвидени в Изборния кодекс, включително по отношение на машинното гласуване. До днес, 23 юли, ЦИК е приела само хронограмата за изборите, от която е видно, че активната работа на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите", категорична е Манолова.

В писмото си до ЦИК омбудсманът предупреждава, че оправданията за кратките срокове, с които комисията обясни проблемите, свързани с машинното гласуване на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май, сега не издържат, тъй като с издаването на указа на 10 юли на президента за провеждането на местните избори, на ЦИК е осигурено достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване.

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Манолова подчертава, че от насрочването на изборите на 10 юли до днес - 23 юли, ЦИК е провела пет заседания, на които се е занимавала предимно с административнонаказателна дейност, а от избирането й на 20 март т.г. активно се занимава с битовите проблеми на членовете й, включително ползването на летен отпуск.

"Очаквам ЦИК, както е подхождала и досега при организирането на избори, да съобрази сроковете, предвидени в Изборния кодекс, да започне незабавно работа по машинното гласуване, както и останалите дейности по подготовката на изборите като по този начин, освен спазването на принципите на демократичната и правова държава,ще се закрепи и доверието на гражданите в изборния процес", завършва омбудсманът.
БТА