Любители на домашни животни се събраха на мълчалив протест
Любители на домашни животни се събраха на мълчалив протест / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Гражданската организация "Град за отговорни хора" събра днес любители на домашни животни на мълчалив протест пред Народния театър заради промени в Закона за управление на етажната собственост. Хората протестираха срещу текстове от Законопроекта за управление на етажната собственост, забраняващи отглеждането на домашни любимци в апартаменти без изричното съгласие на съседите.

Ние сме против тази промяна, защото смятаме, че това би било предпоставка за междусъседски войни и за проблеми на лична основа, несвързана с правилното отглеждане на домашните любимци, обясни пред БТА Надина Тошева, координатор на организацията "Град на отговорните хора". Тя допълни, че протестът е под наслов "Не на съседската намеса в личния живот".

Тошева смята, че нормите за отглеждане на домашни любимци и в момента са достатъчно подробно посочени в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Ако тези закони се спазват, предполагам, че повечето хора няма да имат въобще помисли за забрана на домашните любимци, каза Тошева.

Кампанията на "Град за отговорни хора" е започнала в началото на септември с подписка срещу изричното предварително разрешение от съседите за притежаване на домашен любимец. Тя ще бъде приложена към официалното аргументирано възражение, което ще внесем до Народното събрание, до президента и до някои от европейските институции на 6 октомври, посочи Надина Тошева.