Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат / netinfo

Лозарите и винопроизводителите от Карнобат вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан „Винпром Карнобат" подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив „Карнобат". Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на „Братя Минкови", земеделците от Лозенец и Деветак, изба „Грозден", лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ „Агрокомерс" както и ЕТ „Златен грозд" Карнобат.

Мисия и цели на кооператива

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци, като гарантира
достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на
производство от засаждането и отглеждането на лозята, през преработката на
гроздето във винарските изби, до съвместни продажби на карнобатските вина и ракии на много подобри цени както у нас, така и на международните пазари.

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

Обединените в Кооператива винопроизводители ще обезпечават лозарите със
земеделска техника, а агрономите ще ги съветват как да обработват масивите
екологично и да извлекат най-доброто от уникалната карнобатска природа.

Гроздоберът ще се извършва със гроздокомбайните на „Винпром Карнобат", а за
лимитираните винени селекции технолозите на „Братя Минкови" ще организират
ръчно бране в оптималното за всеки сорт време. Масивите на Кооператива ще имат
обща целогодишна охрана, която да ги пази от набезите на крадци и нелегални
изкупвачи.

Членовете на Лозаро-винарскиякооператив ще развиват съвместно винен туризъм,
използвайки богатото историческо, археологическо и архитектурно наследство на
Карнобатския край. В резултат на съвместната работа се очаква в общината да се
разкрият над 150 нови работни места за енолози и специалисти по селско стопанство, което ще допринесе за връщането на младите хора по родните им места.

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

На Трифон Зарезан: лозари и винари посрещат празника обединени

В деня на Свети Трифон кметът на общината Георги Димитров изтъкна, че модерното лозарство и винопроизводство се случват там, където хората са единни и работят за общата кауза. 

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

Той се обърна към стопаните от Лозаро-винарския кооператив „Карнобат" с прочутия завет на хан Кубрат: „Докато всички вие - земеделски стопани и винопроизводители сте заедно и се поддържате като сноп лозови пръчки, никой няма да ви победи. Знайте, че силата се крепи на единството". 

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

Изпълнителният директор на „Винпром Карнобат" Десислава Николова пък сподели, че населени места с високоразвита култура се изграждат само там, където хората се подкрепят и подпомагат. Тя припомни, че още преди сто години икономическият подем на България е бил тясно свързан с окрупняването на стопанствата и работата в колектив.

Лозари и винари се обединиха в кооператив Карнобат
netinfo

Кооперативът вече се окичи с международно признание

Още със създаването си, лозаро-винарският кооператив „Карнобат" получи признание и четири златни отличия от най-влиятелните икономики в Далечния Изток. Вина на едни от основателите на Кооператива - изба „Братя Минкови", бяха отличени в Страната на изгряващото слънце. MINKOV BROTHERS Cuvee и MINKOV BROTHERS White Cuvee бяха отличени със златни медали в престижния японски конкурс Sakura Wine Awards. MINKOV BROTHERS Cuvee покори енолозите от Sakura Wine Awards с високо ценения в японската култура аромат на зряла вишна. Купажът на Шардоне и Вионие в MINKOV BROTHERS White Cuvee пък бе обявен за едно от най-добрите допълнения към традиционното японско суши.

Ден по-рано изисканият Ризлинг на Le Photographe се окичи със злато от China Wine and Spirit Awards в Китай. Ценителите го нарекоха "владетел на белите вина" заради изискания му минерален вкус и заслужено поставиха виното измежду най-добрите световни образци на този сорт.

Златен медал от същата надпревара получи и друг член на кооператива „Винпром Карнобат" за елегантното си розе Chateau Karnobat.