Маестро Максим Ешкенази разкри програмата на фестивала в първото предаване на “На кафе” за новия сезон, чийто гост бе заедно с Невена Пейкова и братя Зайранови
Максим Ешкенази направи ексклузивно гостуване в първото предаване на Гала за новия телевизионен сезон. От ефира на NOVA маестро Ешкенази обяви филмовия репертоар в програмата на Фортисимо Фест тази година. Концертите ще бъдат с изцяло българска музика - класическа, фолклорна със съвременен прочит и филмова - “от златните години на българската филмова музика” по думите на гостите в студиото. На сцената на Фортисимо Фест ще чуем общо 9 филмови песни, сред което култови мелодии от “Оркестър без име”, “С деца на море”, “Козият рог”.

Финалистката от музикално шоу №1 Невена Пейкова ще изпълни в дует с Дони шедьовъра “Замълчи, замълчи”, създаден за филма “Любимец 13” от Петър Ступел. Това ще случи в Пловдив на 16 септември, събота, а тази неделя в София дуетът ще бъде между Дони и друга звезда от X-Factor - Михаела Маринова.

Освен филмова музика, двата концерта на Фортисимо Фест тази година ще представят класически български произведения от Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Марин Големинов, Петър Христосков. В частта с българския фолклор ще чуем акапелна оркестрация от Георги Андреев на “Хубава си, моя горо”. И още - “Крайречна” за обой, кавал и симфоничен оркастър, “Виолира”, “Аспарух”.

За първи път на Фостисимо Фест ще звучи и поезия - тя ще бъде изпълнена от актьорите Ана Пападопулу, която Максим Ешкенази нарече “разкошна” в разговор с Гала, и Юлиян Вергов, за когото каза “с него на сцената няма не забавно, това е актьор, взел актьорското  майсторство с най-голяма висота”. Концертите на Фортисимо Фест са по текст на Александър Чобанов, съорганизатор на фестивала заедно с Хари Ешкенази.

Концертите на Фортисимо Фест 2017 в София и Пловдив са със специалното участие на оркестъра на Софийска филхармония, “най-добрият оркестър в България” по думите на Максим Ешкенази, диригент на Фортисимо Фест.

Входът за събитието е свободен. Концертът ще се проведе в неделя, 10 септември, от  20.00 ч. пред  Народния театър в София.