Какво представляват ромите или циганите - малцинство, народ или хора, изтикани на дъното на обществото? Автоматично някои ги свързват с неграмотността, безработицата и бедността. Вижте откъде идват и каква част от обществото ни са ромите:

Думата роми е побългарена форма на ромá – дума на романи. Като първоначален произход се сочи "дом(б)а" от санскрит, което означава "музикант от низша каста". На ромски означава "мъж, съпруг".

Думата цигани идва от гръцки - асингани, което означава "недосегаеми".

А от кои територии идват? И тук версиите са няколко. Според някои пристигат от Индия. Други смятат за първо място Египет. Дори и до днес някои роми се самоопределят като египтяни - егюпи, в някои балкански държави. Няма общоприета теория как и защо са се разселили и са стигнали Европа.

Ромите са по нашите земи отдавна. Да, историята им не започва от Сашо Роман.

Преселението на българските роми

За първи път за тях се съобщава около 800 г. в "Хронография” Теофан Хомологет (Изповедник). Тогава византийският император Никифор I позволил, на манихеи и ацигани да се движат свободно по територията на държавата. Смята се, че части от тях се заселват в Тракия - района на Пловдив и Стара Загора.

След това са част от цялата българска история. За тях се говори и по времето на цар Шишман и през целия период на Османско владичество, когато е имало нови вълни на пристигнали по нашите земи.

След падането на комунизма у нас ромите все повече се обособяват в цигански махали като "Факултета" в София и "Столипиново" в Пловдив.

Ромските гета - бомба със закъснител?

Очакванията са до 2020 г. да са между 23 и 25 процента от работоспособното население. А неграмотността сред ромите и децата им у нас обаче е висока, в резултат на неуспешната държавна политика за тяхното интегриране.

През последните години зачестяват и случаите на напрежение между етнически българи и роми, разпалвани допълнително и от патриотични организации и партии.

Дания с по-строги мерки към просещите роми от Източна Европа

Така беше в Катуница през 2011 г., Гърмен и столичният квартал "Орландовци" през 2015 г., в Раднево година по-късно, както и последният случай от Асеновград тези дни.

Вижте повече във видеото на канала ПатриотичНО!