Климатикът може да е опасен, ако не го ползвате правилно
Климатикът може да е опасен, ако не го ползвате правилно / netinfo

Неправилната експлоатация на климатични и охладителни инсталации може да причини инфекции, сред които и т.н. легионерска болест, твърдят инспектори от РИОКОЗ.

Горещините и високите летни температури, които през последните години подлагат на изпитание човешкото здраве, доведоха до масово използване на климатични и охладителни инсталации.

До момента няма информация за регистриран случай на легионерска болест в България.

Сред по-значимите взривове и епидемии от легионерска болест са този в Испания през 2001 г. Тогава от 800 клинично проявени пневмонии 650 са потвърдени като легионерска болест, с фатален край са завършили само 4.

Ето защо особено важно е охладителните съоръжения, изпарители, кондензатори, водоснабдителни системи и др. периодично да бъдат механично почиствани и дезинфекцирани, съветват специалистите.

Домашните климатици не крият съществен здравен риск и нямат епидемиологично значение за възникването и разпространението на легионерската болест, твърдят още инспекторите, но въпреки това е необходимо да се почистват редовно.

Легионелозата е остра инфекциозна болест, която не се предава от човек на човек. Характеризира се с тежка и бързо протичаща пневмония /с висока смъртност/ или с леко грипоподобно заболяване. Причинителите се разпространяват и размножават основно във водата. Механизмът на предаване е аерогенен – при вдишване на воден аерозол, съдържащ легионели.

Потенциални разпространители на инфекцията са съоръженията, генериращи водни аерозоли в големите обществени сгради, водоснабдителните системи за топла и студена вода /климатични инсталации, душови уредби, декоративни фонтани/, басейните и съоръженията за овлажняване на въздуха в парковете.

Възрастните хора са по-възприемчиви към тази болест, заболяват предимно над 50-годишни мъже. Рискови са и различните придружаващи заболявания – диабет, бъбречни, хронични белодробни инфекции и др.

Легионелозата се проявява в две твърде различни клинични форми –понтиак треска и пневмония /легионерска болест/.

Понтиак треската е остро грипоподобно заболяване, без пневмония. Началото е остро неразположение, студени тръпки, кашлица, световъртеж, гадене. Продължава около седмица и завършва с пълно възстановяване.

Легионерската болест протича тежко със засягане на дихателната и сърдечно-съдовата системи, с прояви от стомашно-чревния тракт. Смъртността е 15-20%. Задължително е лечението да се провежда в стационар.

Диагнозата на легионерската болест е комплексна. От значение са клиничната картина, епидемиологичното наблюдение и най-вече резултатите от микробиологичното изследване. Лечението на понтиак треската е симптоматично, а на легионерската болест включва антимикробни средства и мерки срещу острата дихателна недостатъчност.