Една година от кончината на патриарх Максим
Една година от кончината на патриарх Максим / снимки: БГНЕС
Една година от кончината на патриарх Максим
67972
Една година от кончината на патриарх Максим
  • Една година от кончината на патриарх Максим

Днес се навършва една година от смъртта на Светейшия български патриарх Максим, съобщават от Светия Синод на Българската православна църква.

От 9.00 ч. в съборния храм „Успение Богородично” в Троянския манастир, където бе погребан покойният патриарх, беше отслужена Заупокойна света литургия от архиереи от Светия Синод. В края на литургията беше извършена панихида, оглавена от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с родни митрополити и епископи.

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха в Троянската обител, за да почетат паметта на патриарха.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” заупокойна Св. Литургия и панихида бяха отслужени от Тивериополския епископ Тихон, който е председател на църковното настоятелство при катедралата. В столичната катедрала „Св. София”, където дълги години патриарх Максим е служил като софийски митрополит, пък поменните богослужения оглави Знеполският епископ Йоан. След заупокойната Света Литургия, епископ Йоан, заедно с предстоятели на столични храмове и други представители на Софийската епархийска църква отслужи панахида в памет на починалия преди година патриарх.

Една година от кончината на патриарх Максим
netinfo


Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст в столичната болница „Лозенец”. Три дни по-късно духовният глава на Българската православна църква беше погребан в Троянския манастир. 9 ноември бе обявен и за Ден на национален траур.Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква в продължение на 41 години.