Домът на хумора и сатирата в Габрово призовава: Усмихни се на съседа
Домът на хумора и сатирата в Габрово призовава: Усмихни се на съседа / снимки: Sofia Photo Agency
Под мотото „Усмихни се на съседа!” ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата. Проявата ще бъде открита в средата на май в Габрово.

Международната изява е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора. След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог, всяка от 27-те страни членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване. Националният проект на България е наречен „Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция.

Домът на хумора и сатирата е партньор на Министерство на културата в осъществяването на националния проект и се включва в него с интересна среща на хумористи от Европа под мотото „Усмихни се на съседа!”. В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора в Габрово гости на Веселата къща ще бъдат 8 творци-художници от седем европейски страни: Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май с кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. На следващия ден от 10.30 ч. в Парка на смеха ще се проведе атрактивна арт-акция на открито, където художниците ще рисуват на живо, музиканти ще изпълняват характерни мелодии за всяка представена европейска страна, а млади кулинари ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия. После празникът ще се пренесе в „гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 ч. ще бъде открита сборната изложба на осемте гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”.

Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „ИзтокЗапад” ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Лев година храни”. Спектакълът "Последната вечер" по "Романът на Яворов" от Михаил Кремен ще бъде представен от Театралната работилница при НАГ в рамките на традиционните Априлови дни на културата.

Младите творци ще изненадат почитателите на театралното изкуство с едно различно представление. Сцената, на която ще се играе спектакълът, е близка до автентичната – Дечковата къща. Събитието е посветено на 130 години от рождението на Яворов, но е особен поглед към неговия живот и най-вече към неговата смърт. Постановката е на Мария Стефанова, а музикалното оформление по мотиви на Моцарт и Лист.