/ ThinkStock/Getty Images
Над 400 деца от плевенското село Дисевица посрещат празниците със скъсани дрехи и обувки. 90% от малчуганите са от безработни ромски семейства и ходят на детска градина и училище с износени дрипи и гумени чехли. Това разказа за Дарик кметът на селото Пламен Бешков, във връзка с набираща популярност спонтанна кампания във Facebook за събиране на помощи за децата.
 
За проблема с децата в село Дисевица се разбра след апел за помощ в социалната мрежа, отправен от председателя на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов. На 19 декември той посещава общинската детска градина "ВИТ" в селото с намерението да зарадва децата с коледни пакети с лакомства:
 
"Посетих тази детска градина по покана на кмета на селото, който от доста време споделя, че децата са в много бедно положение. Ние отидохме само с торбички с лакомства, които да им подарим. Аз като видях децата - онемях, усетих че не съм на мястото си. Много от дечицата бяха с дупки по дрехите, с гумени чехли, картинката беше потресаваща. Понеже аз самият съм израснал в домове за сираци и си помислих как може да даваме на мръзнещи деца торбички с лакомства. Децата гледаха пакетите като шашнати и нямах търпение да се прибера в Плевен, за да пусна информация и молба за помощ", разказва Михайлов.
 
Призивът за помощ, който Слави Михайлов отправя във Facebook, предизвиква трескаво споделяне и лавина от коментари на хора, които изразяват намерение да помогнат с дрехи и обувки за малчуганите. Освен детската градина обаче и децата от основното училище в селото се намират в трудно положение, разказа кмета на Дисевица Пламен Бешков:
 
"Става на въпрос за хора, които са изцяло от ромски произход. Повечето са социално слаби. Грижите, които се полагат от наша страна за тях са да ги вкараме в детската градина, училището. Там получават закуска, обяд, всичко от което имат нужда децата. Правили сме и други кампании за набиране на дрешки, обувки. Всичко свърша в момента, в който те занесат тези дрешки вкъщи и отново на другия ден идват със стари дрехи. Всяко семейство има по 5-6 и повече деца и там при тях е който стане първи да ги облича. Последните данни от преброяването в селото са 450 деца, от които 90% са от ромски произход и са на това положение. Липсата е голяма, нуждата е голяма", обясни кметът Бешков.

Ако искате да помогнете:

Силияна Велинова – Директор на детската градина, тел.:0884576072

Пламен Бешков – Кмет на село Дисевица, тел.: 0887/950494
Слави Михайлов –  „Национално сдружение на сираците в България“, тел.: 0877/822685