Българският “Каръци” открива тазгодишната “Киномания”
Българският “Каръци” открива тазгодишната “Киномания” / БГНЕС
Българският “Каръци” открива тазгодишната “Киномания”
81472
Българският “Каръци” открива тазгодишната “Киномания”
  • Българският “Каръци” открива тазгодишната “Киномания”

Театрална прожекция на "Хамлет" на Лондонския Барбикан център и концертният филм "Роджър Уотърс - Стената" са двата най-силни акцента в предстоящото 29-о издание на фестивала "Киномания 2015". Договорени са филмови заглавия, чиито световни премиери предстоят, а в дните на фестивала паралелно с прожекциите в София в Париж ще бъдат показвани български филми.

Фестивалът ще се проведе от 12 до 26 ноември, но продажбата на битетите за двете силни заглавия - "Хамлет" и "Стената" започват още във вторник.

Номинираният за Оскар Бенедикт Къмбърбач, познат от "Шерлок" поема едноименната роля във великата трагедия на Шекспир.

В афиша на "Киномания" - "Хамлет" се появава със съдействието на Британския съвет. Директорът на центъра Любов Костова подчерта, че това, което предстои да видим, не е филм:

Хамлет" не е филм, „Хамлет" е театрално представление, което ще се открие в Лондон на 15 октомври. В „Хамлет" играе на сцена Бенедикт Къмбърбач, всички рецензии, които сме чели за него, са изключително хвалебствени. Не просто защото той е невероятен актьор, а защото той пресъздава един съвършено нов съвременен тип Хамлет".

Другото силно заглавие - концертният филм "Роджър Уотърс - Стената", със сигурност ще зарадва почитателите на Пинк Флойд.

Филмът има актуално послание, уточни Владимир Трифонов, програматор на фестивала:

„Самият Роджър Уотърс настоява, че филмът, който е направил за турнето си, е антивоенен и той много държи на това свое послание ".

Театралната прожекция на "Хамлет" ще се състои на 20 ноември в зала 1 на НДК. А филмът " Роджър Уотърс - Стената" ще има девет прожекции - седем в София, една във Варна и една в Пловдив. В зала 1 на НДК прожекцията ще е на 21 ноември.

29 -ото издание на "Киномания" ще бъде открито с българския филм "Каръци" на режисьора Ивайло Христов, спечелил наградата „Златен Свети Георги" на Международния кинофестивал в Москва. В дните на фестилвала паралелно с прожекциите у нас, в Париж до Триумфалната арка ще бъдат показвани български филми, уточниха организаторите. Това ще се случи в рамките на дните на българското кино в Париж.