Българската филмова академия дава награда на режисьор Юлий Стоянов
Българската филмова академия дава награда на режисьор Юлий Стоянов / снимка: БНТ1
Българската Филмова Академия дава награда на режисьор Юлий Стоянов
31058
Българската Филмова Академия дава награда на режисьор Юлий Стоянов
  • Българската Филмова Академия дава награда на режисьор Юлий Стоянов

Кинорежисьорът Юлий Стоянов е носителят на наградата за цялостно творчество за 2009 г., присъдена от Българската филмова академия (БФА). За останалите награди ще се състезават 11 игрални, 26 документални и научнопопулярни, и 5 анимационни филма, направили своята премиера в периода 1-ви януари-31-ви декември 2009 г.

„Раци" на режисьора Иван Черкелов е сред игралните филми с най-много номинации. Една от категорията, в която ще се бори, е за най-добър игрален филм заедно с „Източни пиеси" на Камен Калев и „Козелът" на Георги Дюлгеров. За наградата най-добра мъжка роля ще се състезават Валери Йорданов в „Раци",  и „Хъшове", Филип Аврамов в „Раци", и посмъртно Христо Христов в „Източни пиеси".

По думите на режисьора Дима Димова, всеки желаещ е можел да  участва в този творчески конкурс. „Ние изпращаме писма до всички продуценти, които са работили с финансовата подкрепа на Национален филмов център; на филмите, които са създадени от БНТ, от телевизиите с национален обхват, и частни продуценти, и които са имали публичен показ, както и тази година в киноразпространителската мрежа, по телевизията или на фестивали и панорами. Всеки, който прояви интерес и желаеше да участва в този творчески конкурс, бе допуснат без никакви препятствия", обясни тя.

Връчването на годишните награди за филмово изкуство за 2009 г. ще се състои на 14-ти юли и ще бъде излъчено на живо от 21.00 ч. по БНТ.