България Македония
България Македония / Thinkstock/Getty Images
Българите категорично подкрепят влизането на Македония в ЕС. Това сочи изследване на Института за политика.

Данните от проучването сочат, че нагласите към македонците от страна на българите са изключително позитивни - 51% от изследваните твърдят, че македонците са близък или един и същ народ с българите.

47% от българите сочат, че са посещавали Македония по различни поводи.

Подписаният през август Договор за добросъседство между двете държави е оказал изключително сериозно влияние върху нагласите и познанието на българите за Македония -87% са научили много нови и интересни неща за съседката ни или са променили положително отношението си през август.

Според изследването 85% от хората смятат, че миналото е създало изкуствена отдалеченост между гражданите на двете страни, както и че двете държави и техните граждани имат обща история или периоди на такава.

Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните хора. 27% казват, че въпреки нея, тя няма отношение към съвремието. 91% от българите твърдят, че езикът, който говорим, е един и същ или с общи корени. Само 8% смятат, че български и македонски са различни езици.

Въпреки това 43% признават правото на Македония да самоопределя езика си като самостоятелен. Това е индикатор за високата толерантност на българите.

На въпроса дали има македонска нация, различна от българската, 72% отговарят, че македонската нация е създадена през 20-ти век и е близка до българската. Общата нагласа е: една нация, два народа.

Българите са убедени, че представляват мост за Македония по пътя и към членство в ЕС - 80%. Почти същият процент подкрепя съседката ни за присъединяване към Съюза.