Очакванията на света към новия президент на САЩ
Очакванията на света към новия президент на САЩ / снимка: БГНЕС

Барак Обама официално встъпи в длъжност като президент на САЩ. Обама е 44-ят американски президент и първият афроамериканец начело на Белия дом. Америка е готова отново да води, увери Барак Обама в първата си реч като президент на САЩ пред събралите се пред Капитолия във Вашингтон над два милиона души.

След встъпването в длъжност светът изрази своите очаквания за ролята на Америка през следващите 5 години.

Иракското правителство приветства обещанието на новия американски президент Барак Обама да изтегли по отговорен начин американските сили от страната, предаде Асошиейтед прес. Говорител на правителство заяви, че иракските сили за сигурност правят всичко възможно да са напълно готови да посрещнат крайните срокове, наложени от новото споразумение за сигурността между Вашингтон и Багдад. Споразумението изисква всички американски сили да се изтеглят от Ирак до края на 2011 г., припомня АП. Обама обеща да сложи край на войната в Ирак, но в речта си след встъпването в длъжност заяви, че ще го направи по отговорен начин, за да не навреди на подобряването на сигурността.Иракският говорител заяви, че разбира икономическата тежест, която войната оказва върху САЩ, но според него всяко решение във връзка с Ирак трябва да се взима съвместно от двете страни.

Израел не очаква промяна в политиката на новата администрация на САЩ в Близкия изток, съобщи Франс прес, като се позова на изказване на израелския заместник министър-председател Хаим Рамон. "Политиката на САЩ в Близкия изток се основава на два принципа и те няма да се променят. Това са борбата с тероризма и необходимостта от мир въз основа на съществуването на две държави - израелска и палестинска", подчерта Рамон в интервю за израелското радио. Представители на дясната партия Ликуд също не очакват промяна в политиката на САЩ и аргументират позицията си с изразената от президента Барак Обама по време на предизборната му кампания подкрепа за Израел. "Аз съм убеден, че след изборите през февруари Барак Обама ще установи отлични отношения с Бенямин Нетаняху като ръководител на израелското правителство", заяви за АФП Ювал Щайниц, един от лидерите на фракцията на Ликуд в Кнесета.

Според проучванията на общественото мнен
Очакванията на света към новия президент на САЩ
netinfo
ие в Израел лидерът на Ликуд Нетаняху е с най-големи шансове да спечели изборите за министър-председател, а партията му да стабилизира позициите си в Кнесета след насрочените за средата на февруари парламентарни избори. Броени дни преди да встъпи в длъжност, Барак Обама обяви, че съставя екип, който да се заеме с мирния процес в Близкия изток веднага след като поеме президентския пост, посочва АФП.

Венецуелският президент Уго Чавес призова своите поддръжници да не възлагат големи надежди на встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама, предаде ДПА.Този момент е особено важен на международно равнище, защото нов президент встъпва в длъжност в САЩ, заяви Чавес. Нека никой обаче не си прави големи илюзии, защото това е северноамериканската империя, допълни обаче той.

Венецуелският лидер изрази задоволство, че Джордж Буш напуска поста. "Доволни сме, че този президент, който изпълни света с ужас и насилие, напуска властта. Сбогом, г-н Буш". Това е най-отричаният президент, както в собствената му страна, така и по света, допълни Чавес. Да се надяваме, че идването на нов президент ще означава промяна към свобода на народите, каза още той.

Иранският външен министър Манушер Мотаки заяви, че Техеран ще изчака политическите действия на новия президент, за да прави оценка на намеренията му във връзка с Иран и Близкия изток. Това съобщи официална агенция ИРНА, цитирана от Франс прес. Мотаки призова Обама да приеме нов подход към Близкия изток.

Голяма част от иранските медии игнорираха встъпването в длъжност на Барак Обама, отбелязва АФП. Държавните телевизионни канали изобщо не отразиха събитието и предпочетоха да се съсредоточат върху демонстрациите в подкрепа на палестинците в Газа.

Мнозина кубинци изразиха надежда, че встъпването в длъжност на Барак Обама ще донесе коренни промени на техния остров, отбелязва Асошиейтед прес. Обама обяви, че ще облекчи някои ограничения за пътуване и парични преводи, но не смята да сложи край на ембаргото, ако Куба не направи сериозни отстъпки, припомня агенцията. Това беше достатъчно да предизвика вълнение у мнозина кубинци, особено малцината с достъп до кабелна телевизия или нелегални сателитни чинии. Встъпването в длъжност на Обама не бе отразявано на живо от контролираните от държавата радио и телевизия.

Северна Корея е готова да работи с новия американски президент Барак Обама за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Вчера Пхенян обвини Южна Корея, че тласка полуострова към война. Според анализаторите, реториката може да цели да привлече вниманието на новия американски президент Барак Обама. „Промяната не е монопол на американските политици“, заяви про-п
Очакванията на света към новия президент на САЩ
netinfo
хенянския вестник Чосон Синбо, издаван в Япония. Все още не е ясно дали самият Обама ще се стреми да подобри връзките си с комунистическа Корея. Пхенян обеща да спре програмата си за атомно въоръжаване в замяна на помощи и прекратяване на международната изолация. Преговорите по прилагане на споразумението обаче срещат спънки при определяне на начина, по който ще се проверява изпълнението на поетите задължения. „Това, което е сигурно е, че (Северът) е готов да отговори на всеки избор, направен от неприятелската държава, докато наблюдава новата администрация“, заяви вестникът, който има близки контакти със севернокорейските лидери. Пхенян рядко е споменавал Обама в официалните си медии, но намекна в новогодишно послание, че би бил склонен да работи с неговата администрация. Южнокорейски медии съобщиха, че Пхенян желае да изпрати свой представител на церемонията по стъпване в длъжност.

Говорител на талибаните посъветва новия американски президент Барак Обама да изтегли американските сили от Афганистан, тъй като според него тях ги очаква същата съдба както на съветските войски през 80-те години, предаде АФП.

„Ние нямаме проблеми с Обама“, заяви говорителят на талибаните Юсуф Ахмади. Но „той трябва да си извади поука от политиката (на своя предшественик) Буш и от тази на СССР“, който окупира Афганистан от 1979 до 1989 г., след което съветските войски бяха принудени да се оттеглят заради ожесточената съпротива на афганистанските муджахидини. Обама определи Афганистан за един от приоритетите на своята външна политика и САЩ трябва да изпратят там още 30 000 войници тази година. САЩ „трябва да престанат да излагат децата си на страдания в Афганистан“, категоричен е Юсуф Ахмади и допълва, че „единственото решение за тях е да напуснат Афганистан“. „Ние сме свободен народ, както и те. Те дойдоха тук и искат да решават нашето бъдеще, това е невъзможно, афганистанците сами трябва да определят съдбата си“, завърши говорителят на талибаните.