/ iStock/Getty Images
Как да се предпазим от жегата
102148
Как да се предпазим от жегата
  • Как да се предпазим от жегата
На фона на големите жеги – какви мерки да вземем, за да се предпазим? Доцент Росен Калпачки, началник на клиниката по неврология на Окръжна болница „Света Ана“ в София прeпоръчва да не подценяваме горещините, дори да разполагаме с климатик през повечето време.

Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния
 
Освен традиционните съвети да пием повече течности и да избягваме излагането на слънце, доцент Калпачки дава още една препоръка – да се опитаме да свалим оборотите по време на жегите.

Осем начина да се справим със слънчевото изгаряне
 
 „Много държа на следобедната почивка. Тя е някак предпазваща, според мен. Трябва да изместим активното време в по-сенчестата, по-хладната част на денонощието. Това е един механизъм, абсолютно природен, при много голяма жега да се скрием на хладно, да не работим, да не се товарим, т.е. да не товарим допълнително сърцето и организма“, обясни той.
 
По този начин организмът се опитва да компенсира високите температури и да се справи с тях. Доцент Калпачки препоръчва да не подценяваме жегата.
 

Как да се предпазваме от слънцето и да се наслаждаваме на лятото


„Никога не трябва да забравяме, че е топло времето и, че ние не сме всесилни като хора и можем да командваме климата по всякакъв начин. Това, че имаме климатици не означава да забравим, че навън е екстремна жега“, каза той пред Дарик.

Събирането на слънчев загар води до пристрастяване

 
Неврологичните заболявания не се влияят пряко от температурите. Хората с епилептични припадъци обаче трябва да внимават с нагряването на главата, предупреждава още доцент Калпачки.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.