Как да се предпазваме от слънцето и да се наслаждаваме на лятото
Как да се предпазваме от слънцето и да се наслаждаваме на лятото / снимки: Impact Press Group

Лятото вече е факт. Навън става все по-топло, слънцето става все по-активно и ние започваме да се разсъбличаме - тръгваме по къси ръкави, по бански. Именно заради това не трябва да забравяме грижата за кожата си, тъй като след дългата зима тя е изнежена, уязвима и все още няма изградена защита. За да се предпазим, е хубаво 20 минути, преди да излезем навън, да намажем с фотозащитен крем всички части от тялото, които ще бъдат изложени на слънце, съветва д-р Здравка Демерджиева, началник на отделение „Дерматология и венерология" в МБАЛ „Токуда Болница" в предаването „Синьо лято" по Дарик.

Как да изберем най-подходящия слънцезащитен крем

Всеки човек има различен фототип кожа, който може да бъде определен от дерматолог, за да знае какъв фактор слънцезащитен крем да използва. По-светлите хора, децата, бременните и жените, които пият противозачатъчни медикаменти, задължително трябва да използват много силен фактор, тъй като може да се образуват неприятни пигментации по лицето, които са трудни за лечение, допълни д-р Демерджиева.

Слънцезащитният крем трябва да се вземе задължително от аптека, а не от кинкалерия, съветва специалистът. Много е важно той да представлява медицинска козметика и да е съгласуван с дерматолог.

Кога е най-опасно слънцето и колко време можем да стоим изложени на него

Часовете, в които трябва да се внимава много със слънцето, тъй като тогава то е най-силно и опасно, е в интервала между 10.00 - 16.30, 17.00 ч. Тогава трябва да бъдат особено внимателни малките деца и възрастните хора.

Според д-р Здравка Демерджиева оптималното време за престой под пряка слънчева светлина е 15 минути и това е времето, за което се синтезира витамин D. През останалото време е добре да седим на сянка, под чадъра и да се охлаждаме.

Как да се предпазваме от слънцето и да се наслаждаваме на лятото
netinfo

За слънчевата алергия и как да се справим с нея

Слънчевата алергия започва най-често по деколтето и по откритите части на тялото с обрив (дребни, червени зони, които се надигат над нивото на кожата). Усещането от него е парене и сърбеж.

За да не се стига до самата алергия, е добре, поне седмица преди и след излагане на слънце, да се използват подходящи препарати, които да стопират процеса.

За децата и влиянието на слънцето

След 6-8 месец едно бебе може да бъде заведено на плаж, но само до 10.00 ч. под чадър, под непряка слънчева светлина и намазано с фотозащитен крем - детски, с минерален филтър 50+ фактор. След 17.30 - 18.00 ч. бебето също може да бъде заведено на плаж, но спазвайки съответните инструкции.

За възрастовата група деца от 1 до 7 години между 10.00 - 16.30, 17.00 ч. не е редно да стоят на плаж изобщо. Използват се задължително слънцезащитни кремове с фактор 50, като след всяко четвърто, пето влизане във водата се намазва тялото отново. Намазването трябва да става 20-30 мин. преди детето да отиде на плажа, за да може кремът да попие и да започне да действа, съветва още специалистът дерматолог.

Задължителните предпазващи аксесоари за децата са очила, шапка и лека дрешка, а препоръката е повече време под чадъра.

Как да се предпазваме от слънцето и да се наслаждаваме на лятото
netinfo

За дрехите, аксесоарите и хигиената през лятото

През лятото и горещините е за предпочитане дрехите да бъдат леки, ефирни, цветни и бели, а материите - естествени.

Специалистите препоръчват преди излагане на слънце да не се слага парфюм по шията и деколтето, тъй като остават неприятни пигменти. Затова парфюмите се впръскват в окосмената част на скалпа, зад ушите, но в никакъв случай не върху гола кожа. Ако има много обилно потене и неприятна миризма, специалистите препоръчват още консултация с дерматолог.

Чуйте цялото интервю с д-р Здравка Демерджиева: