/ Thinkstock/Getty Images
Страхът от зъболекари е нещо истинско, но може да накара доктора да сгреши. Проучване, проведено върху студенти по дентална медицина, показва, че зъболекарите могат да усетят кога пациентите им са притеснени или уплашени. А това е възможно да увеличи шанса за грешка.
 
Предишни изследвания показваха, че хора, които изпитват силни емоции, в частност негативни, могат чрез потта си да повлияят на другите около тях.
 

„Това е първото истинско доказателство, че химическите сигнали, скрити в нашето тяло, които се проявяват чрез потта ни, могат да повлияят на нашите емоции, както и на хората около нас“, казва Валентина Парма от международното училище на напреднали изследвания в Триесте, Италия, пред списание "Ню Сайънтист".
 
За да докаже, че потта ни може да предизвика безпокойство екипът на Парма събрал 24 студенти по дентална медицина. Всеки един от тях дарил по две тениски. Едната е била носена, когато студентът е бил на тежък изпит, а другата - докато е бил в спокойна лекция. Тениските били напръскани с препарати, които неутрализират миризмата на потта.

След това разделили студентите и ги помолили да извършат няколко процедури върху манекени, които носели дрехите. Изследователите оценявали представянето им. Студентите, които получили манекени с тениска, която е била носена при стресови условия, се справили значително по-зле и допускали грешки, които могат да навредят на зъбите на пациентите.

Затова Парма вярва, че нейното проучване доказва, че безпокойството може да предизвика емоции у хората, които са го подушили.
 
Тя все още не е изпитала теорията си върху практикуващи от дълго време зъболекари, но се надява, че специалистите ще обърнат внимание на изследването й и ще положат повече грижи за пациентите си. „Не смятам, че можем да създадем дезодорант, който да прикрие безпокойството, освен ако не създадем такъв, който да действа на молекулярно ниво“, казва Палма.
БГНЕС