/ iStock/Getty Images
Попзвезди и публика започнаха да се стичат към зала О2 Арена в Лондон за церемонията за наградите БРИТ - първото голямо музикално събитие, което ще се проведе на живо пред публика в британската столица след повече от година, съобщиха Ройтерс, Асошиейтед прес и Би Би Си.

Публиката няма да носи защитни маски, а церемонията е част от програмата за проучване на правителството, чиято цел е да установи дали многолюдни събития могат да се организират на закрито без спазване на дистанция.
"Това наистина е важна стъпка по пътя към възстановяване на цялата музикална индустрия на живо", каза за Ройтерс Стив Сайър, генерален мениджър на О2 Арена. Залата е била домакин на концерт за последен път преди 14 месеца.

Публиката ще е от 4000 души, като 2500 от тях са работили на първа линия срещу COVID-19 и техни близки. Всички ще трябва да представят на входа на залата отрицателен тест за COVID-19. Капацитетът на залата е 20 000 души. Зрителите ще трябва да се подложат на тест за COVID-19 и след церемонията и да предоставят данни за контакт според изискванията на британската система за тестове и проследяване за Ковид.
"Чувствам се нереално, мина толкова много време", каза Зунаира Фаиз, която работи в болница в северен Лондон, при пристигането си пред О2 Арена. "Чувствам се почти носталгично".

Организаторите съобщиха, че тази година победителите ще получават по две награди, за да могат да подарят една от тях на някого другиго.

"Няма да има маси, фокусът ще е върху публиката, феновете и работещите на първа линия - заради стореното от тях и храбростта им", каза мениджърката на церемонията Селина Уеб за "Мюзик уик".
Сред тези, които ще получат по две статуетки, са американката Тейлър Суифт - първата жена, която ще бъде удостоена с наградата "Глобална икона". Според официални данни Суифт е изпълнителката, продала най-много плочи в Обединеното кралство през 2021 година. Суифт е номинирана и в категорията "най-добра международна изпълнителка".
В основните категории с най-много номинации - по три, са Дуа Липа, Паркс и Селест. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джак Уайтхол. Церемонията ще се излъчва по Ай Ти Ви от 20 часа местно време.
БТА