Жените откликват на романтика повече през лятото
Жените откликват на романтика повече през лятото / sxc.hu

Жените откликват повече на романтичните жестове на мъжете в слънчеви дни, установи френско изследване. Според резултатите от него мъжете, които опитват да се сдобият с номера на телефона на обекта на желанието им, имат много по-голям успех в хубаво време.

Яркото слънце увеличава нивата на серотонин в мозъка, като подобрява настроението и намалява нивата на хормона на съня мелатонин. Това прави както мъжете, така и жените по-жизнерадостни и готови да се възползват от откриващия им се шанс, посочва БГНЕС.

"Младите жени е по-вероятно да дадат номера на телефона си на млад мъж, който им го е поискал в слънчеви дни. Резултатите подкрепят предишни проучвания, според които слънцето стимулира положителни социални връзки", казва ръководителят на изследването Никола Геген от университета в Южен Бретан.

Петима мъже, които били оценени като физически привлекателни от жури от 31 жени, били избрани да участват в проучването. Те завързали контакти с дами на възраст между 18 и 25 години, докато се разхождали сами на улицата и ги помолили да им дадат номера на телефона си.

Мъжете винаги използвали едни и същи думи, като казвали на жените, че ги намират красиви и че трябвало да ходят на работа, но искат да им се обадят по-късно, за да си уговорят среща. Когато представителите на силния пол заговаряли дами в слънчеви дни, те им давали номера си в 22,4% от случаите, но в облачни дни с успех се увенчавали само 13,9% от случаите. Температурата във всички дни била приблизително една и съща.

Предишни изследвания установиха, че слънчевата светлина прави хората по-склонни да помагат на непознат и да оставят по-големи бакшиши в ресторанти. Френското изследване, публикувано в списание Social Influence, е първото, което анализира как времето се отразява на желанието за любовни срещи.

Професор Геген казва, че макар слънцето да влияе на жените, то вероятно подобрява и уменията за флирт на мъжете. Френските учени планират да осъществят още едно изследване, за да установят дали мъжете по природа са по-склонни да гледат или да заговарят жени в слънчеви, отколкото в облачни дни.