/ iStock/Getty Images
С настоящата пролет и приближаващото лято все повече започваме да обръщаме внимание на това какво показва кантарът ни, колко тежим и как ни стоят дрехите... или как не ни стоят! Чудим се коя диета да подхванем, в какъв спорт да се впуснем. И всичко това в името на мечтаното, стройно и перфектно тяло. Експертите, обаче, постоянно предупреждават да внимаваме с диетите, тъй като за всеки човек и съответно тяло е индивидуално заради здравословното състояние, годините, начина на живот. Да внимаваме и с упражненията във фитнеса, тъй като е важно треньор да ни насочва, следи какво правим и кое е правилно и най-добре за нас.

Как да се храним здравословно, но без диети, защо е толкова важно да спортуваме и как да го правим ефективно, имат ли значение 10-те хиляди крачки и какво можем да променим в ежедневната си рутина, за да помогнем на тялото си да се чувства по-добре – на всички тези въпроси ни отговори един доказал се във времето експерт в областта Ваня Василева. Тя е персонален треньор от 25 години, основател и създател на един от първите дамски фитнеси у нас. Помогнала е на много жени да влязат във форма, да се чувстват добре и със самочувствие, като в центъра е винаги здравето.

Фитнес инструктор и треньор Ваня Василева
Личен архив

Кои са най-честите проблеми с тялото на съвременната жена? С какви проблеми идват дамите във фитнеса?

Здравейте! Благодаря за възможността да поговорим по една толкова важна и дълга тема. Ще започна с най-често срещания - обездвижването. Не е тайна, че последните години благоприятстваха намаленото движение. Говорим за последните 3 години. Бих искала да кажа, че са само те, но истината и статистиката сочи друго. Забързано ежедневие, много задачи, стрес на работното място и не само там. В стремежа си да смогне с всичко жената оставя на заден план това, което я касае пряко. Майките се превръщат в таксиметрови шофьори, за да могат да се грижат по най-добрия начин за децата си. Различни мотиви ги провокират да работят по 8 и повече часове на стол пред монитора. Ясно е, че трудно се намира време за системен спорт. Като казвам жени не омаловажавам липсата на движение и при мъжете, но тъй като думата ни е за дамите – ще опитам да говоря конкретно за тях. Проблеми с наднормено тегло, метаболитен синдром с всички възможни симптоми - инсулинова резистентност, диабет и преддиабет, високо кръвно налягане, разширени вени, проблеми с опорно-двигателния апарат. За съжаление, онкология и автоимунни заболявания. Като помисли човек, не знам какво не споменахме.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Всички тези проблеми свързани ли са и с тази огромна пандемия от коронавирус, която ни връхлетя? Как се отразиха изолацията, обездвижването, преболедуването, усложненията, home office работата?

Голяма част да. Мисля, обаче, че пандемията беше катализатор. Тя допринесе тези проблеми да се задълбочат, да излязат наяве. В различните части на света, различно по големина време, затворени у дома. В България не беше по-различно, въпреки разликата с много други страни в Европа. Много дами успяха да намерят или да открият нов начин да се движат и спортуват. Дигитализацията даде възможност за отдалечена работа и онлайн тренировки. Както се казва, успяха да намерят спасение в заниманията онлайн. Това е, обаче, само една аст. Друга, според мен много по-голяма, не се справи. И това ние, треньорите изобщо го видяхме година или две по-късно. Качване на килограми, отключване на заболявания, депресии, дълго или много дълго възстановяване след боледуване, отслабена имунна система. Може би това са само част от нещата, които можем да изброим.

Защо тогава е толкова важно да спортуваме? Да обобщим!

Спортът и движението са в основата на всички процеси в човешкото тяло. Всички биохимични и физиологични процеси зависят от това. Всички системи. Скелетно-мускулния апарат, лимфната система, сърдечносъдовата система, дихателната система, ендокринната система, нервната система. Движение, кислород, системни тренировки или ако искате системни занимания с различни практики, но е важно хората да не спират. Човешкото тяло е съвършена, много прецизна машина, която може, благодарение на системни физически натоварвания, да се поддържа и самовъзстановява. Стига да знаем как да се грижим за нея.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Да отговорим и на най-често задаваните въпроси и митове, както и онова, което притеснява всяка дама: „Ходя на фитнес, спорт... n брой време, но съм същите килограми или даже нагоре. Какво да правя?“; За мазнините и мускулите; Защо трябва да се използват тежести и кога не са препоръчителни и разбира се, важни ли са тези 10 000 крачки?

Първо ще започна с думата Fitness - добра физическа форма. Да бъдем в добра физическа форма. За да отговаряме на това определение, е необходимо да имаме или да правим обща физическа подготовка. Да работим в посока на физическото развитие на тялото си. Когато човек има някакво заболяване, още повече е от значение физическата му кондиция. И да продължа с отговора на въпросите. Опорно-двигателният ни апарат е сбор от кости, стави и мускули. В идеалния случай бихме имали определен процент мазнини, определено количество мускули и бихме били отличници. В действителност много от дамите имат различна от тази структура и затова е необходимо да се занимават със системни упражнения. Разбира се, всеки очаква да види резултат (колкото се може по-бърз). Особено що се отнася до килограмите. Тук се спъват много от тях. Промяната се случва, като тялото използва мазнината като енергия. Мускулите имат растеж и разбира се, тежат. Смисълът е в това да успеем да намалим процента мазнини и да увеличим или поне да задържим мускулната маса. Това става, като използваме тежести. Те провокират деленето на мускулите, създават напрежение и оттам се връщаме на този резултат, за който говорихме. Аз мисля, че все повече жени разбират смисъла на тренировката с тежести. Има много голям напредък в това отношение, но все още има страх от това „да не стана като мъж“. За да се получи такъв резултат, работата, която трябва да свърши една жена в залата, е огромна. Да, има такива примери, но те се отнасят до професионални състезатели. В общия случай няма как да се получи. Работата с тежести не е препоръчителна в частни случаи, особено свързани с определи заболявания. И сега за 10-те хиляди крачки. Разбира се, че всяко движение е добре дошло. 5 км или 7 км са наистина сериозна дистанция, но не са достатъчни. Ходенето е само една част от целия процес за подобряване на физическата форма на тялото ни.

Колко пъти седмично е добре да тренираме и има ли значение в коя част на деня се случва това?

Колкото повече, толкова по-добре - не е съвсем така. Два до три, четири дни в седмицата. При много хора е добре да се започне с два дни. Зависи, разбира се, от индивидуалните особености. Необходимо е време за възстановяване. По отношение на времето - отново зависи от биологичния часовник. Аз бих препоръчала да е сутрин, с оглед на това, че тялото е събудено и физическото усилие ще е по-лесно. Но все пак няма чак такова значение. Въпросът е да се изгради система и да има постоянство.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Знаем, че спорт без здравословно хранене е абсолютно невъзможно за постигане на здраво, стегнато и изваяно тяло. Да кажем 5 или 10 основни неща (съвета), които са като фитнес заповеди за добро, балансирано и здравословно хранене по пътя към мечтаната фигура.

Важните неща не са много. Повечето хора ги знаят:

yes Да има режим на хранене - 3 пъти на ден. Теорията с две хранения също е ок, ако се вземе под внимание, че вечерята е спорна (времето за вечеря е до 19:00ч.)

yes Категорично намаляване на въглехидратите, особено бавните въглехидрати. Тук, разбира се, отново е нужно да коментираме всеки случай. Но при повечето хора въглехидратите са противопоказни (забранени).

yes Времето на хранене преди и след тренировка. Задължително е да има разстояние.

yes На въпроса „Ама една чаша вино вечер - не може ли?“ Истината е, че да, може, но тогава не яжте друго!

yes Отново казвам - човек е различен. По-важното е да знаете характеристиката на собствената си храносмилателна система, ендокринна също и тя да е отправната ви точка.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Може ли да се каже, че има най-добра диета? И ако да, коя е тя? Как да се храним здравословно?

Аз се придържам към специалните протоколи за хранене- GAPS, Автоимунен протокол, Интервално хранене. Какво значи най-добра диета? Тя да работи при конкретния човек!

С какво е важна възрастта при спорта и има ли години, на които можем да кажем, че е късно за активни физически дейности? Кой е най-възрастният спортуващ при вас, например?

Възрастта е динамика. Промяна на опорно-двигателния апарат, хормонални промени. Вярвам, обаче, че тя не е оправдание, „порок“. Тя ни дава само различна перспектива. Различна отправна точка. Винаги е навреме. Няма късно и невъзможно, стига човек да го осъзнае и поиска. Към момента 80 години е горната граница в клуба ни.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Какви простички неща от ежедневието си може да променим от сутрин, от ставането ни от леглото до вечерта, до лягане и през нощта, разбира се, с които да помогнем на тялото ни да се чувства добре?

enlightened Разтягайте се след ставане.

enlightened Пийте задължително топла вода (може и с лимон)

enlightened Отделяйте поне по 40 минути за тренировка (или някаква практика) ежедневно.

enlightened Пийте много вода. Хидратацията ви е от най-голямо значение за тялото.

enlightened Направете и спазвайте режим на храна. Не е ок да е както ви се случи.

enlightened Излизайте навън всеки ден, независимо от метеорологичната обстановка.

enlightened Научете се да спите достатъчно. Качественият сън е наравно с водата по значение.

enlightened Бъдете БЛАГОДАРНИ за всичко, което ви се е случило и вярвайте в себе си.

здравословен начин на живот
iStock/Getty Images

Вашият дамски фитнес започна кампания през 2023 година - „Доведи я“. Разкажете ни малко повече за това.

За мен е много важно това послание да достигне колкото се може повече хора. В случая жените са фокусът. Това, което виждам в последните три години, ме накара да съм по-твърда в изказванията си по отношение на здравето и физическата форма на дамите. Проблемът с обездвижването е огромен. Той беше такъв и преди 2020 година, но след локдауна всичко се сгромоляса. И преди това дамите имаха хиляди задачи и трудно намираха време за себе си, а след този престой у дома, който за много хора се оказа дори по-дълъг, проблемите направо избухнаха. Защо решихме посланието да е: „Доведи я“?! Защото на първо място всеки има нужда от мотивация. Но четенето на книги, следването на хора, които да вдъхновяват, включването в „предизвикателства“, явно не е достатъчно. Много момичета нямат волята да започнат или да продължат. Много отказват да приемат, че има проблем. И точно затова! Ако си с приятелка, ако си с близък човек, ако си в общност - нещата се случват. Ако се замислим, всеки от нас има близък, приятел, познат, колега, който има проблем с наднорменото тегло. Можем да бъдем подкрепата от която той има нужда. Когато тренировката е споделена, става една идея по-леко. Бих се радвала, ако успеем да включим не само София в тази кампания. Много колеги, също като мен, са непримирими с това, което виждат. И, разбира се, София не е единствена в статистиката. Грижата за всеки човек е грижа за нацията. Тук става дума както за лечение, така и за превенция. Това е мисията ни и ще бъда щастлива, ако успеем да увеличим броя на дамите, които успяват да направят това за себе си. Затова: „Доведи я“!

фитнес жени
iStock/Getty Images