/ iStock/Getty Images
Горчивата кора на портокала предпазва плода и би могла да предпази и нашите вътрешности, стига да спрем да изхвърляме корите.

Установено е, че кората на портокалите съдържа ново биоактивно съединение, наречено ферулоилпутресцин (ФП), което може да бъде полезно за здравето на сърцето, когато се консумира, съобщи Science alert.

Откриването на това вещество в портокаловите корички развълнува учените от Университета на Флорида и Министерството на земеделието на САЩ.

При експерименти, при които мишки са хранени с хранителен екстракт от портокалови кори, богат на ФП, в продължение на шест седмици, изследователите забелязват намаляване на кръвните биомаркери, свързани с възпаления и сърдечносъдови заболявания. Дори когато през това време са консумирали диета с високо съдържание на мазнини, животните, хранени с дневна доза ФП, са натрупали по-малко мазнини от контролната група.

ФП е метаболит, който първоначално е открит в листата и сока на грейпфрута. Въпреки че се среща и в някои портокали, изглежда, че не присъства в лайма, лимона и мандарината.

През последните години към това съединение се проявява голям интерес заради неговия антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал, но все още има много неща, които експертите не знаят за него.

„Това е ново откритие, което подчертава непознатия досега потенциал на ферулоилпутресцина за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания“, казва ученият по храните Ю Уанг от Университета във Флорида.

Портокалите са едни от най-популярните плодове в света, консумирани предимно заради сока, като горчивата кора обикновено се изхвърля. Всяка година 32 милиона тона портокалови кори се изхвърлят, въпреки че кората е напълно годна за консумация и би могла да бъде полезна за нас.

Когато с остатъци от портокали се хранят пилетата, изглежда, че това е полезно за здравето на животните.
Във Флорида около половината от портокаловите кори се дават на добитъка. Но може би има причина да запазим някои от тях за себе си.

В сравнение със сочната част, кожата на портокала съдържа впечатляваща концентрация на витамини, антиоксиданти и лимонен - химикал, който може да има противовъзпалителни и противоракови свойства. Изясняването на това кои биоактивни съединения са най-важни за човешкото здраве и защо, ще бъде от ключово значение, ако учените искат да направят възможно най-здравословния екстракт.
ФП не трябва да се пренебрегва. Когато се консумира този метаболит, той изглежда спира някои специфични бактерии в червата да изхвърлят страничен продукт, наречен триметиламин (ТМА), докато разграждат храната.

ТМА се произвежда от чревни бактерии, които често участват в храносмилането на месо или в диети с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на протеини. Когато това съединение попадне в кръвния поток през червата, то отива в черния дроб и се метаболизира в триметиламин N-оксид (ТМАО).

TMAO е свързан с повишен риск от натрупване на артериални плаки, сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2.
ФП в портокаловите кори може да помогне да се противодейства на този риск.

При експерименти във Флорида, когато мишки са хранени с екстракт от портокалови кори, съдържащ ФП, нивата на ТМА и ТМАО са намалени, въпреки че бактериите, които обикновено произвеждат тези метаболити, продължават да се хранят.

Не е ясно дали същите ползи се отнасят и за хората, но Министерството на земеделието на САЩ се интересува да разбере това.

Работата на Уанг и нейните колеги е станала възможна благодарение на безвъзмездна помощ от 500 000 щатски долара, отпусната от правителствения департамент, за да се проучи дали екстрактът от портокалови корички може да подобри здравето на червата и сърцата ни.

Корите на портокалите не са най-лесната храна за включване в диетата, но ако учените успеят да създадат консумативен продукт от кората, тя може да се превърне в популярна, укрепваща здравето кухненска стока.

Няколко компании вече бързат да направят точно това. Наскоро експертите установиха, че само с малко работа кората на банана може да се превърне във вкусна и питателна закуска, пълна с антиоксиданти и витамини. Същото важи и за кожата на мангото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС