Защо кихаме със затворени очи (ВИДЕО)

В миналото много хора вярвали, че човешката душа е направена от въздух и се намира в главата. Поради това кихането изглеждало като акт, който позволява на душата да избяга от тялото.

В Средновековието пък съвсем леки болести е можело да доведат до смърт и звукът от кихането бил плашещ за околните. Ето от къде идва и английският израз – God Bless you (Бог да ви благослови) - в опит да се предпази кихащия от болест или смърт.

Любопитни факти за кихането, които не знаем

Знаете ли, че...

Не може да кихаш, докато спиш, защото нервите, които дават сигнал на мозъка да кихне са временно „изключени“.

Този рефлекс изпълнява важна функция – чрез голямото налягане, което се изстрелва от белите дробове със скорост около 150 км/ч, дихателните пътища се освобождават от около 40 000 частици-замърсители, които иначе биха заседнали там. Особено често кихаме при настинка или алергия. Тогава лигавицата е раздразнена и реагира с повишена чувствителност.

кихане
Thinkstock/Getty Images

Има обаче и други причини, които провокират този рефлекс. 25 от 100 души кихат, когато погледнат към светлина. Точният механизъм не е изучен, но се предполага, че е заради връзка между реакцията на очите и центъра, отговарящ за кихането в мозъка. Възможно е при засегнатите хора паралелно със зрителния нерв да се дразни и тригеминовия. Вторият нерв има доста разклонения по лицето и при някои хора кихането се надига докато си скубят веждите например.
При други пък рефлексът се задейства, когато стомахът им се напълни. Най-куриозният случай е описан в Journal of the Royal Society of Medicine – двама пациенти кихнали в момента, когато достигнали оргазъм.

Можем да се опитаме да потиснем рефлекса още в зародиш. За съжаление точна рецепта липсва, а това може да бъде и доста опасно. Можем например да затиснем с пръсти носа, още когато усетим познатото гъделичкане. Това обаче не винаги помага. Друг трик е да притиснем езика към небцето. В медицинската литература се срещат съобщения за хора, които са оглушали само защото са стискали носа си при кихане. Други пък говорят за нацепване на главната артерия, тромб в мозъка или дори спонтанни аборти. 

Опасно е да си стискате носа при кихане, такива случаи обаче не са толкова често срещани.

Счита се дори, че ако очите не са затворени, те могат да излезнат от орбитата си, което е смятано за мит, въпреки случай записан през 1882 от the New York Times и разказва историята на жена, чието око изкочило, след силно кихане.

Лекарите казват, че няма актуални доказателства за това, но признават, че е възможно да се случи при брутално повръщане. Но това се случва само при хора, които имат проблеми с очните мускули. Шест специални мускула държат здраво окото в очната ябълка, правейки практически невъзможно неговото „ изхвърчане“.

Защо тогава си затваряме очите, когато кихаме?

Учените нямат точно обяснение, но се предполага, че може би очите са един от множеството мускули, които „изключват“ при кихане. Това е условен рефлекс и когато съобщение е изпратено от мозъка към мускулите и съответно провокира кихане, той изпраща също и съобщение, за да затвори очите ни.

Да кихнеш с отворени очи изглежда почти невъзможно, въпреки че много малка част от хората го могат. Други смятат, че очите ни се затварят, за да се предпазим очите ни от секрета, който изкарваме при кихане. Чрез кихането се предпавзваме от алергени и фактът, че затваряме очи е може би просто допълнителна защита.

И още по темата:

Момиче киха по 12 000 пъти на ден

Как да кихаме на различни езици?

Каква е скоростта на кихането

Откриха връзка между кихането и секса