/ Guliver/Getty Images
Елените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят и нямат блестящи носове, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото, съобщи сайтът Mlive.com.
 
Ето някои любопитни факти за едни от най-удивителните създания на Земята:
 

Guliver/Getty Images


Един и същ вид ли са северните елени и карибу?
 
В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. "Нейчър клаймит чейндж" за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но близки братовчеди.
 
Северните елени имат "умни" крачета
 

Тъй като не могат да сменят ботушките си със сандали, северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават "гъбести", подобрявайки придвижването им през "омекналата" тундра, а през зимата се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.
 
Женските имат рога
 

Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.
 

Guliver/Getty Images


Изненадващата съдба на еленските рога
 
Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.
 
Елените имат практични палтенца
 
Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.
 

Guliver/Getty Images


Елените не могат да летят, но могат да плуват
 
Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.
 
Елените мигрират на огромни разстояния
 

Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 км.
 
Северните елени виждат невидимото
 

Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.
 

Guliver/Getty Images


Елените бягат от раждането си
 
До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.
 
Удивителното мляко на северните елени
 
Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4% мазнини.
БТА