Започва церемония по пречистване на светите за маите места
Започва церемония по пречистване на светите за маите места / снимки: Reuters

В Гватемала започва церемония по пречистването на свещените за маите места. Пречистването ще бъде извършено под ръководството на жреци във връзка с предстоящата дата 21 декември, която за мнозина по целия свят означава край на света.

За маите този ден е край на един цикъл и съответно начало на друг, но песимистично много хора по света го приемат като апокалипсис. Много учени заявяват, че в предсказанията на маите няма нищо, свързано с край на света. Според първия секретар на съвета на вождовете на древните народи маи, гарифуна и шинка, населявали Гватемала, Алберто Марокина, този ден означава нов разцвет за културата на маите.

Започва церемония по пречистване на светите за маите места
netinfo

Церемонията по пречистването ще се проведе на 20 свещени места на територията на страната, пише БГНЕС.

Жреците призовават за всеобща медитация в името на обединението на народите, обществата и семействата за постигане на мир и промяна на съзнанието на човечеството. Само така, счита той, може да се съхрани Майката земя и да се постигне братство между хората на земята.

В деня на смяната на епохи в календара на маите в Гватемала се очаква да присъстват над 200 000 туристи. Ще има тържества в националния парк Тикал в присъствието на президента на страната Ото Перес Молина и много чуждестранни делегации.