/ ThinkStock/Getty Images
Може ли правилната диета да се справи успешно с рака?

Ново проучване показва, че жените с рак на гърдата в късен стадий, които се хранят с растителна храна, пълна с пълноценни продукти, отслабват, подобряват стойностите на холестерола си, изпитват по-малко умора и просто се чувстват по-добре като цяло.

Специалисти посочиха най-полезните за здравето плодове

Това проучване, проведено от екип от Медицинския център на Университета в Рочестър и Института за ракови заболявания "Уилмот", включва 30 пациентки, които са били на стабилно лечение и са можели да понасят храна.

Пациентите с рак в четвърти стадий често се затрудняват да приемат достатъчно количество храна, за да поддържат организма си, което отчасти обяснява защо много от тях обикновено са изключени от подобни проучвания на храненето, съобщи Study Finds.

В своето проучване, публикувано в списание Breast Cancer Research and Treatment, изследователите разделят участниците на случаен принцип на две групи. Едната е получавала стандартни грижи, докато интервенционната група е консумирала храна, осигурена от екипа в продължение на 8 седмици.

Диетата се е състояла изключително от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни - включително пълнозърнести макаронени изделия, бобови растения, картофи, както и ядки и семена.

Участниците избягваха животински продукти като месо, млечни продукти и яйца, както и всички допълнителни масла и твърди мазнини като свинска мас. Пациентите приемали и ежедневен мултивитамин. Тази диета не включваше никакво ограничаване на калориите.

Всъщност лекарите насърчавали пациентите да се хранят толкова често, колкото искат. След ежеседмична оценка авторите на проучването отчитат 95% спазване на тези препоръки.

"Вълнуващо е да видим, че тези големи промени в храненето са осъществими, добре поносими и приемливи за участниците в клиничното изпитване", каза ръководителят на изследването д-р Томас М. Кембъл, доцент по семейна медицина в URMC.

Строго растителната диета, която изключва всички масла, може да изглежда маргинална, но всъщност тя е популярна от няколко години. Тя достигна пика на популярността си през 2016 г. Д-р Кембъл е съавтор на бестселъра "Китайското изследване".

В труда, публикуван през 2004 г., се изказва предположението, че жените, които консумират повече мазнини и храни от животински произход, имат високи нива на тестостерон в кръвта и следователно повишен риск от рак на гърдата.

Жените са започнали със среден индекс на телесна маса от 29,7, който се счита за граничен за затлъстяване. Участничките в групата на диетата отслабнаха с един до два килограма седмично в продължение на осем седмици, без задължителни физически упражнения. Това е интересно откритие, тъй като болните от рак на гърдата често наддават на тегло по време на лечението, което е свързано с някои рискове.

Прекалено голямото телесно тегло може да допринесе за влошаване на резултатите от рака, както и поднорменото тегло. Примерите за храни, предоставени в клиничното изпитване за рак на гърдата, включват фъстъчена юфка соба, овесени ядки, бананови ленени мъфини, енчилада от сладки картофи и средиземноморска супа от бял боб.

Недооценените компоненти на средиземноморската диета

"Въпреки че все още не можем да кажем нищо за това дали диетата може да спре развитието на рака от това малко проучване, видяхме предварителни резултати, които предполагат благоприятни промени в организма, което е много положително", каза Кембъл.

Според експертът пациентите, които искат да направят промени в диетата, трябва първо да се консултират със своите онколози или доставчици на здравни услуги, преди да направят значителни промени в храненето.

Малко хора може би знаят, но има и онкологични диетолози, които помагат на пациентите да се ориентират в избора на храна, така че да отговаря най-добре на клиничната им картина.

Тъй като типичната диета включва както животински, така и растителни храни, извършването на такава внезапна промяна може да затрудни спазването на такъв хранителен режим.

Ето защо повечето диетолози ще ви препоръчат, ако се опитвате да промените начина си на хранене, да го правите с темпо, което ви се струва устойчиво. За някои това е бързо, за други - по-бавно.

Начинът на хранене също не е само личен въпрос. Кембъл се съгласи с това, като каза, че подкрепата на семейството, вкусовите предпочитания и уменията за готвене могат да изиграят значителна роля за мотивацията на някого да се храни по-добре. Нещо повече, фактори като доходи, образование и достъпност на храната също играят значителна роля.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС