Ватикана издаде 10 божи заповеди за шофьорите
Ватикана издаде 10 божи заповеди за шофьорите / netinfo

Ватикана издаде днес "10 божи заповеди" за шофьорите, предадоха световните агенции.

В документа, изготвен от Папския съвет за духовна подкрепа на преселниците и пътниците, се отбелязва, че автомобилите могат да станат причина за грях, по-специално когато са използвани за опасни преминавания. В 36-страничния текст се предупреждава за последиците от проявата на гняв на пътя, като се подчертава, че е възможно тя да предизвика примитивно поведение от страна на шофьорите, включително неучтивост, груби жестове, псувни, загуба на чувство за отговорност и умишлено нарушаване на правилата. Автомобилистите са призовани да спазват пътните норми, да карат с чувство за морална отговорност и да се молят зад волана.

В документа, озаглавен "Насоки за папския надзор над пътя" се говори и за проблемите на проституцията, децата, живеещи по улиците, и бездомниците.

"10-те божи заповеди" за шофьорите са следните:

1. Не убивай.

2. Пътят трябва да е за теб средство за единение между хората, а не смъртоносно зло.

3. Вежливостта, почтеността и предпазливостта ще ти помогнат да се справиш с непредвидени събития.

4. Бъди великодушен и помагай на ближния си в нужда, особено на жертвите на злополуки.

5. Колите не бива да са за теб израз на сила и власт, повод за грях.

6. С доброта убеждавай младите и не чак толкова младите да не шофират, когато не са в състояние да го правят.

7. Подкрепяй семействата на жертви на злополуки.

8. Помири виновните шофьори и техните жертви, когато дойде подходящият момент, така че да могат да изпитат освобождаващата сила на прошката.

9. Закриляй по-уязвимия на пътя.

10. Бъди отговорен към другите.

Ройтерс отбелязва, че Ватикана няма много от проблемите, изброени в документа. В най-малката суверенна държава в света има регистрирани хиляда коли, а максималната разрешена скорост за шофиране е 30 км/ч. Според официален представител на Ватикана последното пътно-транспортно произшествие е станало преди година-година и половина, като при това е причинило дребни щети.