/ Gulliver/Getty Images
Жак Одиар получи „Сезар“ за най-добър режисьор за филма " Братята Систърс“ (The Sisters Brothers), а Ксавие Льогран спечели наградата за най-добър филм.
 

Ксавие Льогран е развълнуван. Неговият филм, "Попечителство" спечели „Сезар“ за най-добър филм в петък вечер, пише френският "Льо Поан".

Пълнометражният игрален филм получи четири награди „Сезар“, включително и за най-добра актриса, присъдена на Леа Друкер. Режисьорът на филма за домашното насилие, подчерта по време на церемонията, че "е време да помислим" за жертвите "на ден, различен от 25 ноември", международния ден за борба срещу насилието срещу жени. Филмът бе също удостоен със „Сезар“ за най-добър монтаж и най-добър сценарий.
 

Леа Друкер бе коронясана за най-добра актриса заради ролята си на крехка, но смела майка във филма на Ксавие Льогран. Много развълнувана, 47-годишната актриса призова да се противопоставяме на насилието и отдаде почит на жените, които са в положението на Мириам, героинята на филма, както и на активистките феминистки.
 

66-годишният режисьор Жак Одиар получи „Сезар“ за най-добър режисьор за филма "Братята Систърс“, френско-американски уестърн с Хоакин Финикс, Джейк Гиленхал и Джон Райли.
 

"Аз съм развълнуван (...) Възхищавам се на моите колеги и моите колежки. Ако правя кино, това е, защото вие го правите", каза, получавайки наградата си режисьорът, вече няколко пъти награждаван със „Сезар“, от които два пъти - със „Сезар“ от най-добър режисьор.

Алекс Лутц спечели френската филмовата награда за най-добър актьор за ролята си във филма "Ги", на който той е и режисьор. Лутц „се състарява“ с 30 години, за да се въплъти в образа на един някога знаменит вариететен изпълнител. "Много съм впечатлен (...) от всяка спирала и всяка вдлъбнатина на този „Сезар“ ме кара да мисля за пътя, който трябва да следвам", каза той, при получаване на наградата.
 

По време на 44-та церемония по връчване на наградите на Френската академия за филмово изкуство, с почетен „Сезар“ бе удостоен американският актьор Робърт Редфорд.
 
БГНЕС