/ ThinkStock/Getty Images
Френските гастрономи празнуваха днес откриването на див трюфел за първи път в Париж, казаха ценителите на френската кухня.
 
Това станало в разположена на покрива на хотел градина в сянката на Айфеловата кула. Изненадата стана достойна за тържество, тъй като в момента цените на ароматните гъби се удвоиха до над 5000 евро на килограм.
 
Във Великобритания отгледаха черен трюфел

Случката точно преди Коледа, когато трюфелите се използват за овкусяване на сезонни храни като кестенова супа и други, повишава надеждата за неочакван нов наплив от градските градинари, колонизиращи покривите в Париж.
 
"Откриването на този див трюфел е прекрасен пример за това, че покривните градини и зелените покриви имат огромен потенциал за градско биоразнообразие", казаха от Музея по естествена история във френската столица, от който направиха находката. Това повдигна и въпроса дали благоустроените градини на покрив с микроклимат могат да бъдат особено благоприятни за трюфелите, добавиха от музея.

Най-скъпите храни на планетата

Черният "tuber brumale", който има тенденция да расте в същите региони като неговия по-високо ценен братовчед - черния трюфел от Перигор, е открит в основата на габър на покрива на хотел Mercure Paris Centre Tour Eiffel от Фредерик Мадре, изследовател от центъра по екологията и опазването на музея.
БГНЕС