В австралийски щат ще пият пречистена отпадъчна вода
В австралийски щат ще пият пречистена отпадъчна вода / netinfo

Изправени пред небивала суша, австралийците нямат друг избор, освен да пият пречистена отпадъчна вода, предупреди премиерът на страната Джон Хауард, цитиран от Франс прес.

Коментирайки решение на щата Куинсланд, в североизточната част на страната, да се пие пречистена отпадъчна вода, премиерът на Австралия заяви: "Напълно подкрепям рециклирането (на водата), защитавам това решение отдавна".

Хауард поздрави министър-председателя на Куинсланд Питър Бийти, който реши отпадъчните води да бъдат рециклирани от следващата година, въпреки че тази мярка породи остри реакции. Освен това Бийти се отказа да организира референдум по въпроса, който бе насрочен за март.

Питър Бийти мотивира решението си с факта, че нивата на язовирите, спаднали до невиждани досега минимуми, не оставят никаква алтернатива за правителството му.

"Действителността в момента е такава, че ние нямаме избор", заяви той, подчертавайки, че жителите на Сингапур, Лондон, Вашингтон и южните райони на Калифорния вече пият рециклирана вода.

Австралия, най-сухият континент на света, е засегната от невиждана досега в историята й суша, която принуди повечето големи градове да вземат мерки за ограничаване на потреблението на вода.