Народната певица Валя Балканска може да претендира за права, ако във филма Тomorrowland ("Утреландия") е използвано именно нейно изпълнение на песента "Излел е Дельо хайдутин". Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата по повод на публикации и запитвания на журналисти.

Валя Балканска не е поласкана от "Излел е Дельо хайдутин" в Тomorrowland

Ако е направен изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа, се посочва в съобщението.

Експертите от Дирекцията "Авторско право" на МК се опитват да изяснят случая със съдействието на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права - "Музикаутор" и "Профон", защото в медиите се появиха и противоречиви твърдения, а в някои от публикациите се посочва, че самата песен не е във филма, а е използвана само в трейлър към него, се отбелязва в съобщението.

Припомня се, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон.

Източник: БТА