Тайната на доброто здраве на сърцето се крие в брака
Тайната на доброто здраве на сърцето се крие в брака / Thinkstock/Getty Images
Тайната на доброто здраве на сърцето се крие в брака, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

В едно от най-мащабните проучвания по рода си, специалисти от медицинския колеж "Астън" в Бирмингам са анализирали преживяемостта на над един милион души с три основни рискови фактора за болести на сърцето - високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2, наблюдавани в периода между 2000 и 2013 г.

Мрачната половинка влияе зле на здравето

Резултатите са показали, че вероятността хората с висок холестерол да са живи в края на изследването е била с 16 процента по-голяма, ако те са били семейни. По-висока преживяемост с 14 и 10 процента е отчетена и при семейните хора съответно с диабет и високо кръвно налягане в сравнение с необвързаните.

Семейният живот е толкова важен за здравето, колкото са и гените

Без зависимостта между семейното положение и здравето на сърцето да е напълно изяснена, се смята, че подкрепата, която дават съпрузите, е ключов фактор за повишените проценти на преживяемост.
В частност специалистите допускат, че хората се справят по-успешно с контролирането на рисковите фактори, когато разчитат на помощта на половинките си.

Бракът бил полезен за здравето, особено при мъжете

Учените допълват, че необвързаните индивиди няма защо да се отчайват. Въпреки че най-високите проценти на преживяемост са отчетени при хората с щастливи бракове, несемейните индивиди могат да извлекат полза от добрите отношения с близките и приятелите си.
БТА