Семейният живот е толкова важен за здравето, колкото са и гените
Семейният живот е толкова важен за здравето, колкото са и гените / ThinkStock/Getty Images

Прибягването до един и същ начин на живот и поделянето на една и съща жизнена среда могат да имат толкова важна роля, колкото и генетиката, когато става дума за болести, които засягат семейства, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Женените двойки живеят по-дълго

То взело предвид медицински данни за над 500 000 души и семействата им във Великобритания. Информацията включвала данни за роднини, както и за близки, които са осиновени. Учените фокусирали вниманието върху 12 често срещани увреждания и болести, включително високо кръвно налягане и сърдечни болести, както и някои видове рак и неврологични заболявания.

Бракът бил полезен за здравето, особено при мъжете

Оказало се, че свързани с членовете на семейството фактори могат да имат значително въздействие върху риска от някои заболявания. Сред въпросните фактори са ползване на едно и също жилище и сходни хранителни навици. Въздействието на гените върху риска от болести може да е надценено с 47 на сто, в случай че свързани със семейството фактори не са взети предвид, отбелязаха авторите на изследването.

Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив?

"То предоставя прецизна преценка за ролята на генетиката при тези важни болести", заяви проф. Крис Хейли от университета на Единбург. „Освен това идентифицира увреждания и заболявания, при които поделяната семейна среда е важна.- високо кръвно налягане, сърдечни болести, депресия".

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Източник: БТА