Създадоха лук, който не кара хората да плачат
Създадоха лук, който не кара хората да плачат / netinfo

Учени от Нова Зеландия и Япония създадоха лук, който не кара хората да плачат, докато го режат, след като изолирали от „сълзотворния зеленчук“ гена, който предизвиква сълзенето на очите.

Институтът за агрономически изследвания на Нова Зеландия, който е направил откритието, се надява новият вид лук да бъде пуснат в продажба през следващите десетина години. Изследването е започнало през 2002 г., след като японските учени открили гена в лука, който предизвиква сълзене на очите, информира БГНЕС.

„Ние смятахме, че генът, предизвикващ сълзенето, се проявява спонтанно при рязането на лука, но японските ни колеги откриха, че този ген е контролиран от ензим“, обяснява един от новозеландските учени Колин Ийди.

Откритието, бе представено на симпозиум в Холандия и вече е широко приветствано от специалистите. Колин Ийди се появи на корицата на специализираното списание „Onion World“. Въпреки че е дълго чакан от индустрията, според него ще са необходими още 10-15 г. преди продуктът да стигне до кухните, цитира АФП.