Според експерт по изкуствения интелект (ИИ), доверието към ChatGPT за проблеми на работното място или политически предпочитания могат да се окажат проблем за потребителите, съобщи "Гардиън".

Майк Улдридж, професор по ИИ в Оксфордския университет, казва, че споделянето на лична информация или искрените разговори с чатбот биха били "изключително неразумни", тъй като всичко разкрито подпомага обучението на бъдещите му версии.

Потребителите също така не трябва да очакват балансиран отговор на своите въпроси, тъй като технологията ви казва това, което искате да чуете.

Уудридж разглежда темата за ИИ в тазгодишните коледни лекции на Кралския институт във Великобритания. Според учебното заведение той ще обърне внимание на "големите въпроси, пред които са изправени проучванията в областта на ИИ, и ще разбули митовете за това как тази новаторска технология наистина работи".

Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война

Сред дискутираните от него теми ще бъдат: Как една машина може да бъде научена да превежда от един език на друг и как работят чатботовете. Той ще разгледа и въпроса, който витае около ИИ: Може ли някога той да бъде истински подобен на човека?

Английският учен сподели, че макар хората да са били програмирани да търсят съзнателност в ИИ, това е безполезно начинание. Според него ИИ "няма емпатия, той няма никакво съчувствие".

"Технологията изобщо не се занимава с това и най-важното е, че никога не е изпитвала нищо. Тази технология е създадена основно, за да се опита да ви каже това, което искате да чуете - това е буквално всичко, което тя прави. Ако след размисъл решите, че сте разкрили твърде много на чатбота, връщането на информацията не е опция", добави той.

Според него, предвид начина на функциониране на моделите с изкуствен интелект, е почти невъзможно да върнете данните си, след като веднъж са влезли в системата.

Началото на коледните лекции е поставено от Майкъл Фарадей през 1825 г. в Кралския институт в Лондон с цел да се привлекат и образоват младите хора в областта на науката. Те са излъчени за първи път през 1936 г., което ги прави най-старата научна телевизионна поредица.

Сред участниците в лекциите са носителите на Нобелова награда Уилям и Лорънс Браг, сър Дейвид Атънбъро, Карл Сейгън и дама Нанси Роутуел.
БГНЕС