СПИН-вирусът при маймуните е много по-стар от досегашните оценки
СПИН-вирусът при маймуните е много по-стар от досегашните оценки / снимка: sxc.hu

Подобен на ХИВ вирус, който заразява маймуни е хиляди години, е по-стар отколкото досега се е смятало. А неговата бавна еволюция може да има тревожни последици за хората, сочат резултатите от ново изследване.

Учени заявяват, че вирусът на имунодефицит при човекоподобните маймуни (SIV) - прародител на вируса на имунна недостатъчност при хората (ХИВ), който причинява СПИН, вероятно е на възраст между 32 000 и 75 000 години и може дори да датира отпреди милион години. „Ако са били необходими хиляди години на SIV да се развие в първоначално неводещо до смърт състояние, тогава ще е необходимо много дълго време ХИВ по естествен път да последва същата траектория", се посочва в изявление на Университета Тулейн.

Работа на изследователи от този и от Университета на Аризона включва генетичен анализ на разновидности на SIV, открити при маймуни на Биоко, остров край бреговете на днешен Камерун, отделил се от Африка след ледниковата епоха преди повече от 10 000 години, уточнява БГНЕС. Изследването, публикувано в научно списание, поставя под въпрос предишни данни за поредица на ДНК, която оценява възрастта на вируса на едва няколкостотин години. Компютърно моделиране показа, че степента на мутация е много по-бавна отколкото се е смятало преди, сочещо, че вирусът е между 32 000 и 75 000 години стар преди да се развие в сегашния си вид.

Новите данни определят нова минимална възраст за SIV, който според учените би могъл да е и много по-стар.