/ iStock/Getty Images
Шведски морски археолози са открили отдавна изгубения сестрински кораб на военния кораб "Vasa" от XVII в., потънал при първото си плаване, съобщиха от Шведския музей на потъналите кораби, предаде The Guardian.

Спуснатият на вода през 1629 г. Applet (Ябълка) е построен от същия корабостроител като прочутия 69-метров кораб "Vasa", който е превозвал 64 оръдия, когато е потънал в пролив край остров Ваксхолм, недалеч от столицата Стокхолм.

"Пулсът ни се ускори, когато видяхме колко прилича потъналата машина на "Vasa ", каза Джим Хансон, морски археолог в музея.

Хансон казва, че конструкцията и размерите изглеждат "много познати", което поражда надежди, че това може да е един от сестрите на "Vasa". Въпреки че части от бордовете на кораба са паднали, корпусът е запазен до долната палуба, а падналите части показват оръдейни площадки на две нива.

Останките са открити през декември 2021 г. През пролетта на 2022 г. е извършено по-задълбочено проучване, което разкрива детайли, които преди това са били наблюдавани само на "Vasa".

От музея заявиха, че техническите детайли, както и измерванията и пробите от дървесина потвърждават, че това наистина е "Applet".

През 2019 г. музеят съобщава за откриването на два други военни кораба в същия район. По това време археолозите смятат, че един от тях може да е бил Applet, но по-нататъшните проучвания показват, че тези кораби всъщност са два средни военни кораба от 1648 г., наречени "Apollo" и "Maria".

"С "Applet" можем да добавим още едно ключово парче от пъзела в развитието на шведското корабостроене", казва Хансон, добавяйки, че това позволява на изследователите да проучат разликите между "Applet" и "Vasa".

Наречен на името на един от шведските крале, "Vasa" е трябвало да служи като символ на военната мощ на Швеция по онова време, но се преобръща, след като изминава малко повече от 1000 метра. Той е спасен през 1961 г. и е изложен в Музея на "Vasa" в Стокхолм - едно от най-популярните туристически места в Швеция.

Три други кораба са поръчани от същия корабостроител: "Applet", "Kronan" (Короната) и "Scepter" и за разлика от предшествениците си те служат в шведския флот и участват в морски битки.

Смята се, че след извеждането им от експлоатация корабите са били потопени умишлено, като са служили за подводни пояси с шипове за прихващане на вражески кораби.
БГНЕС