Приключи реставрацията на къщата на Триандафил Теодосиу ,известния бургаски индустриалец, живял през миналия век.

През март 1979г. триетажната сграда на ул. „Граф Игнатиев“ 5 в Бургас е обявена за недвижима културна ценност.

Две десетилетия къщата на индустриалеца бавно се рушеше и включително съществуваше истинска опасност да се срути напълно, докато не се намесиха собствениците и Общината, предаде кореспондентът на БТА, Галя Тенева.

В началото на 20-и век Триандафил Теодосиу е натрупал своето имущество, сред което и къщата, заради своята парна фабрика за халва, локуми и бонбони в града.

Реставрираният имот е минал през много облици – през 90-те години на първия етаж на сградата се помещаваше рок заведение, казаха от местната общинска администрация.

По предписание на администрацията и съгласуване с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, къщата е ремонтирана основно от сегашните й собственици и отново привлича вниманието на минувачите.

Общината съобщи, че реставрацията на друга знакова за Бургас къща е към края си – Хатевата къща.

Подобно на сградата на Граф Игнатиев, и Хатевата къща се рушеше малко по малко в рамките на две десетилетия.

Няколко пъти се е налагало Общината да обезопасява къщата заради съдебни спорове относно собствеността и пълна безстопанственост, казаха от общинския пресцентър.

Старите рушащи се и опасни сгради в Бургас намаляха през последните няколко години, благодарение на инициативата на собствениците.

Димитър Николов, кметът на Бургас, обеща, че Общината ще продължи да помага с трудните административни процедури по реновацията и призова други собственици да се активизират, за да може заедно да направят Бургас още по-красив, интересен и безопасен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева/БТА