Рецесията намалява нивата на тестостерон при мъжете
Рецесията намалява нивата на тестостерон при мъжете / www.sxc.hu

Мъжете, които са разтревожени от рецесията, са заплашени от намаляване на нивата на тестостерон, предупреждава британски лекар, цитиран от БГНЕС.

 

Хроничният стрес, причинен от финансовите тревоги, претрупаността или дългите работни часове, може да доведе до понижаване на нивата на хормона, предупреждава д-р Ричард Пети. Тестостеронът е свързан със сексуалната функция, кръвообръщението и мускулната маса, както и с настроението, паметта и концентрацията.

 

Д-р Пети, който работи в частна клиника за мъже, заявява: "Когато мъжът стане кисел или изнервен, лесно е да стовари вината върху работата или просто върху последиците от напредването на възрастта. В краткосрочен план стресът може да увеличи нивата на тестостерон и помага на хората да отговорят бързо на натиска и новите ситуации.

 

Но хроничният стрес е главният фактор за намаляването на тестостерона. Той се проявява много често заради съвременния начин на живот, когато високостресовата работа или безработицата държи тялото в състояние на очаквана заплаха", счита лекарят.

 

Той съветва мъжете да намалят стреса възможно най-много, като си почиват достатъчно, хранят се здравословно и правят физически упражнения.