Учени установиха от какво зависи продължителността на човешкия живот
Учени установиха от какво зависи продължителността на човешкия живот / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета "Вандербилт" установиха, че количеството на неврони в кората на големите полукълба на мозъка определят средната продължителност на живота при животните, включително и при човека, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Учени откриха ключ към удължаване на живота
 
По-рано се считаше, че основните прогнозни параметри за дълголетието се явяват телесната маса и скоростта на метаболизма. Но тези показатели се оказват верни едва при 20-30 процента от случаите.

Учени отново търсят път към „еликсира за вечна младост“
 
Птиците живеят 10 пъти по-дълго в сравнение с бозайниците със същите размери. В същото време по количеството на кортикалните неврони може много по-точно да се предскаже продължителността на живота в 75 процента от случаите.

мозък
Учени установиха, че количеството на неврони в кората на големите полукълба на мозъка определят средната продължителност на живота ThinkStock/Getty Images

Изследователите анализирали данните на над 700 топлокръвни вида животни и ги сравнили с количеството неврони в техния мозък. Оказало се, че папагалите и пойните птици живеят по-дълго в сравнение с приматите със същата телесна маса.

Зелената салата подмладява мозъка
 
От своя страна пък маймуните живеят по-дълго от останалите бозайници със същата телесна маса. Освен това на птиците им било нужно повече време, за да достигнат до полова зрялост.

маймуна маймуни
Маймуните живеят по-дълго от останалите бозайници със същата телесна маса Thinkstock/Getty Images

Учените успяха да докажат, че продължителността на живота е в пряка зависимост от абсолютния брой кортикални неврони. При това нямат значение размерите на животното и скоростта на неговия метаболизъм.

5 „стряскащи“ графики, които ни показват колко кратък е животът
 
Според специалистите това се дължи на факта, че кората на главния мозък играе ключова роля в адаптацията към околната среда и при реакцията на стресови ситуации.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА