Продават на търг първия екземпляр на „Билбо Бегинс“
Продават на търг първия екземпляр на „Билбо Бегинс“ / снимка: endorion.org

Първото издание на книгата на Дж. Р. Р. Толкин „Билбо Бегинс, или дотам и обратно“ от 1937 година ще бъде продадено на търг в лондонската търговска къща „Бонъмс“.

Книгата е пролог към станалата култова трилогия „Властелинът на пръстените“ и разказва за хобита Билбо Бегинс, който тръгва на поход за съкровищата на джуджетата, задигнати от дракона Смог.

Очаква се първият печатен екземпляр на дебюта в художествената литература на Толкин да се продаде на цена от около 20 000 – 30 000 паунда.

Черно-белите илюстрации към „Билбо Бегинс“ са дело на самия автор, допълва БГНЕС. Освен това изложеният на търг екземпляр е с посвещение от Толкин за неговата аспирантка и приятелка Илейн Грифитс, благодарение на която до голяма степен книгата вижда бял свят.

Именно Грифитс, след като прочела ръкописа на „Билбо Бегинс“, изпаднала във възторг от вълшебния разказ на Толкин и убедила приятелката си, редакторката на издателството „Алън и Анвин“ Сюзън Дегнъл книгата да бъде отпечатана. С нея английският професор по история влиза в света на художествената литература.