За целта на изследването учените сканирали мозъците на тийнейджъри, които често влизали в Instagram
За целта на изследването учените сканирали мозъците на тийнейджъри, които често влизали в Instagram / ThinkStock/Getty Images
Мозъците на деца, които прекарват дълго време пред екраните на смартфони, таблети или често играят на видео игри, изглеждат променени, сочат резултатите от изследване на Националните здравни институти на САЩ, цитирани от Франс прес. То е извършено в 21 изследователски центъра в САЩ.

Колко вредни са екраните за децата?
 
"Изследването с ядреномагнитен резонанс показа промени в мозъците на деца, които повече от 7 часа дневно използват смартфони, таблети или играят на видео игри", заяви един от ръководителите на екипа д-р Гая Даулинг.

дебело дете таблет
ThinkStock/Getty Images

Резултатите разкриват преждевременно свиване на кортекса, който обработва изпратената от пет сетива информация в мозъка.

Децата стават зависими от смартфоните

"Свиването на мозъка е смятано за процес, свързан със стареенето", поясни д-р Даулинг. Тя обаче отбеляза, че не е ясно дали процесът носи вреди.  "Не знаем дали ефектът е предизвикан от прекараното пред екраните време, не знаем дали това е нещо лошо", каза тя.

момиче лаптоп деца
ThinkStock/Getty Images

Според д-р Кара Багът, смартфонът може да има пристрастяващ ефект, защото прекараното пред екрана му време стимулира производството на хормона на удоволствието допамин.

Мразя смартфона на дъщеря ми
 
За да стигнат до тези заключения, учените сканирали мозъците на тийнейджъри, които следели информации в Instagram

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА