/ ThinkStock/Getty Images
Британски учени установиха, че честото общуване на малките деца със смартфони и таблети съкращава техния сън и това се отразява на здравето им, съобщава сп. "Сайънтифик рипортс".

До тези изводи стигнал екипът на Тим Смит от лондонския университет Бъркбек след като провел онлайн анкета с родители на възраст от 6 до 36 месеца.
 

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Респондентите трябвало да посочат средната продължителност на дневния и нощния сън на отрочетата им, колко често се събуждат и колко време им е необходимо да заспят. В домовете на 70 процента от участниците в анкетата имало смартфон или таблет.
 
А процентът на децата, които могли да се възползват от тази техника, бил 75 на сто. От проучването станало видно, че със споменатите устройства са боравели повече от половината от децата във възрастовата група на 6-11-месечните бебета. Бебетата от 1 до 3 години в 92 на сто от случаите се оказали ползватели.

Учениците ни висят по пет дни седмично в интернет

дете смартфон
ThinkStock/Getty Images

Екипът на Тим Смит стигнал до извода, че с всеки час, прекаран пред сензорния екран, се съкращава сънят на бебето с 15,6 минути. В присъствието на споменатите устройства децата също така по-трудно заспиват.
БТА