Принц Чарлз носи 23 години любимото си зимно палто
Принц Чарлз носи 23 години любимото си зимно палто / снимка: Reuters

Принц Чарлз призова британците да носят повече рециклирани дрехи и естествени тъкани, за да помогнат за намаляването на въглеродните емисии и да спрат климатичните промени.

Изтъквайки собствения си навик да носи дрехи, някои от които са на повече от десет години, той призова модната индустрия да намали използването на енергия. В статия за септемврийския брой на сп. „Вог" Чарлз разказва за страстта си да използва многократно и да преправя дрехите си.

„Като цяло колкото по-стари са дрехите, толкова са по-удобни, те дори могат да бъдат преправени, така че да изглеждат нови в различен контекст. Аз дори имам обувки, направени от кожа от потънал през XVII в. кораб. Те не могат да се повредят и ще ме надживеят", разказва британският престолонаследник. Обувките били създадени през 1987 г. от кожа, взета от датска бригантина, потънала край бреговете на Плимут през 1786 г. Кожите, които корабът превозвал, били открити от водолази през 1973 г.

Чарлз, който като херцог на Корнуол, е собственик на потъналия кораб и на неговото съдържание, позволил на водолазите да продадат кожите, за да се осигурят пари за операцията по спасяването му, посочва БГНЕС. В замяна на това той получил първия чифт обувки, направени от кожата. Принц Чарлз носи 23 години любимото си зимно палто, направено по модела на палто, носено от чичо му крал Едуард VIII, брат на неговия дядо Джордж VІ.