Повечето земноводни в Европа може да изчезнат до 2050 г.
Повечето земноводни в Европа може да изчезнат до 2050 г. / netinfo
Повече от половината земноводни в Еворпа ще изчезнат до 2050 г. в резултат на климатичните промени, унищожаването на техния хабитат и болестите, предупреди Зоологическото дружество в Лондон (ZSL).

В Европа има около 80 вида земноводни, повечето от които са влечуги, характерни за района на Средиземноморието. Тези видове може да се окажат изолирани на острови или полуострови, а техният хабитат може да се промени под влиянието на глобалното затопляне, се казва в доклад на ZSL, цитиран от АФП.

"Заплаха номер едно е и ще бъде унищожаването на техният хабитат, освен това има и други заплахи, дължащи се на замърсяването и появата на нови видове", съобщи Трент Гарнър, член на ZSL. "Сега има доказателства, че климатичните промени оказват или ще оказват влияние, но има и още един проблем, свързан с инфекциозните болести", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Гарнър даде за пример жабите, които са едни от най-разпространените видове земноводни в Европа, и посочи, че те са все по-заплашени от изчезване в Южна Англия заради меката зима, която оказва влияние върху техния метаболизъм през този период.