/ Gulliver/Getty Images
Изпитателният космически кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" се спусна успешно в Атлантическия океан на 360 км от брега на Флорида. С това завърши 6-дневната демонстрационна мисия за НАСА, която трябва да даде зелена светлина за подновяване на американските пилотирани полети.
 
Тестовата капсула „Дракон“ на „Спейс Екс“ се спусна успешно в Атлантическия океан

Връщането на тестовия кораб "Дракон" на Земята беше най-сложната част от полета. За първи път от 50 години американска капсула, предназначена за астронавти, се върна от космоса. Това не се е случвало от 13 март 1969 г., когато "Аполо 9", се приводни близо до Бахамите.
 
Какво се случи в космоса? Плюшената играчка под формата на Земята, която пристигна на Международната космическа станция (МКС) с американския частен пилотиран кораб "Дракон", производство на "Спейс екс", посети руския "Союз". Това стана ясно от съобщение на канадския астронавт Давид Сен-Жак в страничката си в Twitter, написано от името на "плюшения гост".
 
Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС

"Днес посетих кораба "Союз". Различни космически кораби, но еднакви закони на физиката", написа Сен-Жак на 6 март, който пренесе синята играчка от американския на руския пилотиран кораб.
  Пилотираният кораб "Дракон", конструиран от компанията на Илон Мъск, се скачи с космическата станция на 3 март. Маневрата беше осъществена в автоматичен режим, благодарение на новата установка, монтирана на орбиталния комплекс през 2016 г.
 
Новият американски космически апарат представлява модифицирана версия на товарния "Дракон". Сегашният изпитателен полет, с който пътува синята играчка, изобразяваща Земята, беше осъществен без екипаж, припомня агенцията.

Колата на Илон Мъск с най-много навъртени километри в историята на превозните средства

Вместо човек, в капсулата беше поставен манекенът Рипли, оборудван със сензори около главата, врата и по гръбнака, които да отчетат как би се отразил полетът на човек.
Мисията целеше да провери надеждността и сигурността на кораба, който трябва да превозва астронавти до МКС. Тя беше възможност за компанията "Спейс Екс" да докаже, че може да строи пилотиран космически кораб. Компанията, учредена от Илон Мъск, досега е превозвала само товари до МКС за НАСА.
 
Ще изпраща ли НАСА астронавти в Космоса без помощта на Русия? (СНИМКИ)

"Спейс Екс" беше избрана през 2014 г. от НАСА заедно с групировката "Боинг" да разработи следващото поколение пилотирани космически кораби. Изпитанията на пилотирания космически кораб "Старлайнър" на "Боинг" без екипаж ще са през април, а първият пилотиран полет - най-рано през август.
   
Специалисти от "Спейс Екс" и НАСА ще направят подробен анализ на работата на системите на изпитателния кораб "Дракон" и ако не бъдат открити никакви проблеми, през юли ще бъде изстрелян кораб с пилотите Боб Бенкън и Дъг Хърли. Те ще прекарат няколко седмици на МКС. Ако полетът е успешен, НАСА ще вземе решение за сертифициране на "Дракон" за редовни пилотирани полети в космоса.
БТА